Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Σταμάτησα να «ακούω» το μωρό. Είναι ανησυχητικό;

Το μωρό ακολουθεί έναν τακτικό κύκλο ύπνου-εγρήγορσης στη μήτρα και μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι δραστηριότητες σας μέσα στη μέρα το κάνει να κοιμάται περισσότερο ή να βρίσκεται σε μια ονειρική κατάσταση καθώς νανουρίζεται από τις κινήσεις σας.

Γενικά ξεκουράζεται γύρω στα 45 λεπτά κάθε τόσο, αλλά εσείς μπορεί να νομίζετε ότι είναι περισσότερο γιατί δεν αισθάνεστε κίνηση. Τη νύχτα όμως είναι αλλιώς !

Πολλά μωρά αρχίζουν να κινούνται την ώρα που ελπίζετε να χαλαρώσετε αν και μάλλον δεν το κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή σας. Δεν είναι βέβαιο τι να ωθεί να κινούνται. Μπορεί η ηρεμία να σας καθιστά πιο ευαίσθητη στις κινήσεις του μωρού.

Επειδή συνιστάται να παρακολουθείτε κάπως την δραστηριότητα του μωρού σας από τις 18 με 29 εβδομάδες – απλώς και μόνο γιατί η τακτική κίνηση είναι σημάδι ότι όλα πάνε καλά-, μπορεί να θέλετε να το προκαλείτε να αντιδράσει όταν μένει αρκετή ώρα ήσυχο. Αυτό επιτυγχάνεται αν σταματάτε και χαλαρώνετε γιατί ίσως είστε πολύ απασχολημένη για να παρατηρήσετε τις κινήσεις του ή γιατί η δραστηριότητα σας το νανουρίζει.

Μετρώντας τις κινήσεις του εμβρύου

Οι γυναικολόγοι χρησιμοποιούν τις κινήσεις του εμβρύου ως διαγνωστικό μέσο για να επιβεβαιώσουν την καλή κατάσταση της υγείας του. Έτσι, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας ζητήσει σε κάποια φάση της εγκυμοσύνης σας να μετράτε τις «κλοτσιές» που νιώθετε και να τις καταγράφετε. Πρακτικά, αυτή η μέθοδος έχει ως εξής: Θα πρέπει να ξαπλώνετε, να χαλαρώνετε και έχοντας το χέρι στην κοιλιά σας να συγκεντρώνεστε στις κινήσεις του μωρού. Ο ιδανικός χρόνος για να το κάνετε είναι μετά από κάποιο γεύμα. Για να βεβαιωθείτε ότι όλα πηγαίνουν καλά, θα πρέπει είτε να νιώσετε τουλάχιστον τρία χτυπήματα μέσα σε διάστημα μίας ώρας είτε να διαπιστώσετε πόσος χρόνος χρειάζεται ώστε να το νιώσετε να κινείται δέκα φορές σε διάφορες ώρες της ημέρας (αν κάποια φορά περάσει πολύ περισσότερος χρόνος για το ίδιο αποτέλεσμα, μπορεί απλώς το μωρό να μην έχει πολλή όρεξη για παιχνίδια, αλλά καλού κακού ενημερώστε το γιατρό σας).


Πηγή