Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Στερεές τροφές στη βρεφική διατροφή: Πώς επηρεάζουν τον ύπνο του μωρού;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το King’s College London και το St George’s University του Λονδίνου έδειξε ότι τα μωρά που ξεκινούν της στερεές τροφές στην ηλικία των έξι μηνών, ξυπνούν λιγότερο μέσα στη νύχτα, κοιμούνται για περισσότερες ώρες και παρουσιάσουν λιγότερα προβλήματα ύπνου σε σχέση με τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι στερεές τροφές θα πρέπει να εισάγονται στη διατροφή του μωρού όταν αυτό θα είναι έτοιμο, ενώ η θηλάζουσα μητέρα καλό θα ήταν να θηλάζει αποκλειστικά  τουλάχιστον μέχρι και τους έξι μήνες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο St Thomas Hospital του Λονδίνου  και συμμετείχαν 1303 μωρά ηλικίας τριών μηνών. Τα μωρά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.  Στη μία ομάδα, τα μωρά θηλάζονταν αποκλειστικά μέχρι και τον έκτο μήνα, ενώ στην άλλη παράλληλα με τον θηλασμό, ξεκίνησαν τις στερεές τροφές ήδη από τον τέταρτο μήνα.

Οι γονείς συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε μήνα μέχρι τον 12ο μήνα του μωρού κι έπειτα κάθε τρεις μήνες, μέχρι το μωρό να φτάσει στην ηλικία των τριών ετών. Στα ερωτηματολόγια κατέγραψαν τη συχνότητα των γευμάτων, τη διάρκεια και συχνότητα του θηλασμού, αλλά και την δραστηριότητα ύπνου των παιδιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα μωρά που είχαν ξεκινήσει τις στερεές τροφές από νωρίς, ξυπνούσαν λιγότερο μέσα στη νύχτα και κοιμόντουσαν για περισσότερες ώρες σε σχέση με τα μωρά που συνέχισαν τον αποκλειστικό θηλασμό. Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στις δύο ομάδες κορυφώθηκαν στο έκτο μήνα, καθώς τα μωρά που είχαν ήδη ξεκινήσει τις στερεές τροφές κοιμόντουσαν περίπου ένα τέταρτο παραπάνω κάθε βράδυ (δηλαδή δύο παραπάνω ώρες την εβδομάδα).

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο King’s College London, Gideon Lack, μιλώντας για τα παραπάνω συμπεράσματα, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υποστηρίζουν την ευρέως γονική άποψη ότι η έγκαιρη εισαγωγή στερεών τροφών βελτιώνει τον ύπνο του μωρού”.

Πηγή: neurosciencenews.com


Πηγή