Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Στοματίτιδα στα βρέφη: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Εάν το μωρό σας είναι ανήσυχο όταν τρώει και παρατηρήσετε λευκές φουσκάλες στο στόμα του, είναι πιθανό να έχει μία στοματική μόλυνση, γνωστή ως στοματίτιδα.

Τι είναι η στοματίτιδα;

Η στοματίτιδα είναι αρκετά συνήθης σε παιδιά και βρέφη και παρόλο που δεν θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή, μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά το παιδί. Χαρακτηριστικό της, οι λευκές φουσκάλες στο στόμα, τη γλώσσα και τα ούλα. Ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν η στοματίτιδα μπορεί να είναι μυκητιασική, αφθώδης και ερπητική.

Τι προκαλεί τη στοματίτιδα στα βρέφη;

Μυκητιασική στοματίτιδα

Η μυκητιασική στοματίτιδα προκαλείται από τον μύκητα Candina Albicans. Ο μύκητας αυτός είναι πολύ διαδεδομένος στο περιβάλλον και παρατηρείται κυρίως σε βρέφη που παίρνουν το γάλα τους με το μπιμπερό, όταν αυτά δεν αποστειρώνονται σωστά. Σε μεγαλύτερα μωρά μπορεί να οφείλεται στη χορήγηση αντιβιοτικού λόγω αλλαγής της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος.

Αφθώδης στοματίτιδα

Τα αίτια για την αφθώδη στοματίτιδα δεν είναι ακόμη γνωστά. Σύμφωνα με έρευνες, ένα 10-20% των παιδιών θα εμφανίσει έστω και μία φορά αφθώδη στοματίτιδα, ενώ συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποια ασθένεια, ιδίως σε άτομα με άγχος, στρες και αλλεργίες.

Ερπητική στοματίτιδα

Η ερπητική στοματίτιδα οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και είναι μεταδοτική. Εμφανίζεται συνήθως σε βρέφη από 6 μηνών μέχρι 5 χρονών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της στοματίδας είναι τα εξής:

  • Λευκές φουσκάλες/στίγματα στο εσωτερικό του στόματος, τη γλώσσα ή και τα ούλα. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι γάλα, αλλά στην περίπτωση αυτή θα απομακρύνονται εύκολα με ένα σκούπισμα, ενώ στη στοματίτιδα είναι κολλημένα στη στοματική κοιλότητα και δεν μπορούν να απομακρυνθούν.
  • Έντονη ανησυχία και γρίνια την ώρα του φαγητού
  • Πυρετός (όχι πάντα)

Μπορεί η στοματίτιδα να μεταδοθεί στη θηλάζουσα μητέρα;

Εάν το μωρό ας έχει μυκητιασική ή ερπητική στοματίτιδα και θηλάζει είναι πολύ πιθανό να τη μεταδώσει και σε εσάς. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως παρατηρήσετε πόνο, φαγούρα και ξηρότητα στις θηλές σας.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη στοματίτιδα στα βρέφη;

H αντιμετώπιση της στοματίτιδας γίνεται συνήθως με κάποιο αντιμυκητιασικό φάρμακο που θα σας χορηγήσει ο παιδίατρος. Τα φάρμακα αυτά συνήθως εφαρμόζονται τοπικά στο εσωτερικό του στόματος και της γλώσσας πολλές φορές την ημέρα.

Μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, η ασθένεια υποχωρεί συνήθως εντός μίας εβδομάδας.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή