Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Στο μυαλό μιας εγκύου:Τι την απασχολεί στην πρώτη και τι στη δεύτερη εγκυμοσύνη;

Τι κοινό μπορεί να έχει η πρώτη εγκυμοσύνη με τη δεύτερη ή όλες τις υπόλοιπες; Η γυναίκα βιώνει τα ίδια συναισθήματα, έχει τα ίδια συμπτώματα, τα ίδια άγχη και τις ίδιες αγωνίες;

Η εμπειρία από την απόκτηση ενός ή δύο παιδιών τι ρόλο παίζει στην ψυχολογία της; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Σαφώς και υπάρχουν διαφορές μεταξύ πρώτης και δεύτερης εγκυμοσύνης όπως και ομοιότητες. Το άγχος, για παράδειγμα, να πάνε όλα καλά είναι το ίδιο σε κάθε γέννα. Στην ανατροφή όμως του δεύτερου μωρού συνήθως η μητέρα είναι πιο χαλαρή καθώς γνωρίζει πλέον πώς να το ταΐζει, πώς να το πιάνει, πώς να το κάνει μπάνιο.

Ωστόσο, όπως εύστοχα γράφει η blolgger Karen Z. στο fitpregnancy.com, οι ανησυχίες της εγκυμοσύνης αφορούσαν σε πράγματα που δεν μπορούσε  να ελέγξει. Ή για πράγματα που πίστευε ότι είχαν τεράστια σημασία τη δεδομένη στιγμή αλλά όταν ήρθε το μωρό συνειδητοποίησε ότι πολλά εξ αυτών ήταν ανούσια. Σύμφωνα με την ίδια, αυτά που την απασχολούσαν στην πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη ήταν τα εξής:

Όσα με απασχολούσαν στην πρώτη εγκυμοσύνη
1. Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν μήπως θελήσω να πάω στην τουαλέτα και δεν προλάβω. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά ήταν με απασχολούσε συνεχώς. Πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να συγκρατηθώ και ότι θα γινόμουν ρεζίλι στο γιατρό, τη μαία, και στους νοσηλευτές. Δεν γνώριζα ότι όταν προσπαθείς να γεννήσεις, σκέψεις όπως αυτή, δεν έχει καμία μα καμία σημασία.
2.Ο κόλπος θα επανέλθει και θα είναι όπως ήταν πριν ή θα είναι χαλαρός; Σε όσους απηύθυνα αυτή την ερώτηση, μου απάντησαν ότι ναι θα έχω έναν φυσιολογικό κόλπο, αλλά δεν πίστεψα ούτε έναν. Μέχρι που το διαπίστωσα στην πορεία μόνη μου.
3.Μπορεί να ακουστεί γελοίο, αλλά συνεχώς σκεφτόμουν, μήπως επειδή παρακολουθούσα μετά μανίας Criminal Minds, υπήρχε πιθανότητα το παιδί μου να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Αυτή ήταν μια ειλικρινής ανησυχία μου. Όπως αποδείχθηκε το μωρό μου είναι απόλυτα υγιές και χαρούμενο μωρό. Ωστόσο, αυτοί οι εννέα μήνες ήταν βασανιστήριο για μένα.
4. Τι γίνεται με το βάρος του μωρού αλλά και με το δικό μου; Πήρα αρκετά κιλά στην εγκυμοσύνη και πίστευα ότι δεν πρόκειται να απαλλαγώ ποτέ απ’ αυτά.Ομως αποδείχθηκε ότι και το μωρό γεννήθηκε μία χαρά και εγώ με προσπάθεια είναι η αλήθεια, κατάφερα να τα χάσω (όχι όλα).

Οσα με απασχολούσαν στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου
1. Πώς θα τα καταφέρω έχοντας στο σπίτι ένα 3 χρονο και ένα νεογέννητο; Πότε θα κάνω μπάνιο, πότε θα μαγειρεύω, πότε θα πηγαίνω σούπερ μάρκετ; Η αλήθεια είναι ότι ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος. Όμως αποκτάς μία ρουτίνα, και σιγά σιγά βρίσκεις τους ρυθμούς σου.
2. Θα είναι γερό το μωρό μου; Για έναν περίεργο λόγο στην πρώτη μου εγκυμοσύνη δεν με απασχολούσε το θέμα αυτό, ίσως γιατί το θεωρούσα δεδομένο. Όμως στο δεύτερο παιδί, αγχώθηκα για το αν θα αναπτυχθεί σωστά, αν θα είναι υγιές. Ακόμα και σήμερα παραμένει μία από τις μεγάλες μου ανησυχίες.
3. Θα μπορέσω να χειριστώ τη νέα καθημερινότητα; Πολλοί άνθρωποι έχουν δύο παιδιά ή και περισσότερα. Όμως τα παιδιά αλλάζουν τη σχέση του ζευγαριού όπως και την καθημερινότητα του. Θα μπορούσαμε μαζί με το σύζυγο μου να τα καταφέρουμε χωρίς να επηρεαστεί η σχέση μας; Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.
4. Ο κόλπος θα επανέλθει και θα είναι όπως ήταν πριν ή θα είναι χαλαρός; Ναι, ναι, είχα πάλι την ίδια ανησυχία παρότι γνώριζα την απάντηση.


Πηγή