Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση μετά την καισαρική τομή

Η καισαρική τομή είναι επέμβαση η οποία θέτει σε δοκιμασία το σώμα της γυναίκας.

Αναπόφευκτα θα υπάρχει πόνος μετεγχειρητικός αλλά και λόγω των συσπάσεων. Η φροντίδα που απαιτείται μετά από την καισαρική τομή αρκετές φορές διαφέρει από εκείνη που έπεται του φυσιολογικού τοκετού. Για παράδειγμα μπορεί να φοράτε κάλτσες και να πρέπει να περπατάτε γρήγορα για να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Επίσης οποιαδήποτε επέμβαση στην κοιλιά έχει ως αποτέλεσμα την παροδική μείωση της κινητικότητας του εντέρου. Το έντερό μας κινείται συνεχώς και προωθεί το περιεχόμενό του προς το ορθό. Όταν όμως λάβει χώρα επέμβαση, όπως η καισαρική τομή, η οποία περιλαμβάνει τη λεγόμενη λαπαροτομία, τη διάνοιξη δηλαδή της κοιλιάς, η κινητικότητα αυτή του εντέρου μειώνεται. Κατά συνέπεια το περιεχόμενο του εντέρου δεν προωθείται και γι’ αυτό αποφεύγουμε να σιτίσουμε τη χειρουργημένη την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση. Έτσι την πρώτη ημέρα χορηγείται μικρή ποσότητα υγρών από το στόμα, ενώ προσοχή δίνεται και στην επαρκή ενυδάτωση δια της ενδοφλέβιας οδού. Η κινητικότητα του εντέρου συνήθως επανέρχεται μέσα στο πρώτο 24ωρο. Τότε ξεκινάει και η σίτιση.

Μετά την καισαρική είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πόνο στο κοιλιακό τοίχωμα κατά την κίνηση. Συνήθως η χορήγηση ήπιας αναλγητικής αγωγής είναι αρκετή για να σας κάνει να αισθανθείτε άνετα. Ο πόνος αυτός , σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog κ. Μενέλαο Λυγνό, συνδέεται με τον τραυματισμό των μυών του κοιλιακού τοιχώματος κατά την επέμβαση. Ο τραυματισμός αυτός είναι περιορισμένος. Όμως ο τραυματισμένος μυς έχει την τάση να συσπάται και η σύσπαση αυτή είναι συχνά επώδυνη. Η σύσπαση αυτή συχνά επιδεινώνεται όσο καθυστερεί η κινητοποίηση και αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να σηκωθείτε το συντομότερο δυνατόν από το κρεβάτι.

Φροντίδα της τομής
-Χρησιμοποιείστε ένα μαξιλάρι ή μία ζώνη για τη μέση ώστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο της τομής.
-Όταν περπατάτε, φροντίστε να ισιώνετε τον κορμό σας όσο μπορείτε και να έχετε κάποιον κοντά σας για στήριξη.
-Η τομή θα επουλωθεί σε μία εβδομάδα περίπου. Θα πρέπει να την ελέγχετε καθημερινά για να βεβαιωθείτε ότι επουλώνεται σωστά. Αν έχετε ερεθισμό ή μικρή ποσότητα πυόρροια στην τομή, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.
-Όταν αφαιρεθούν οι επίδεσμοι, μπορείτε να πλένετε την περιοχή με ένα απαλό σαπούνι, να ξεβγάζετε και να στεγνώνετε καλά. Για λίγους μήνες αφότου κλείσει η πληγή, θα αισθάνεστε την τομή σας να «τραβάει». Η αίσθηση αυτή θα υποχωρήσει και η ουλή θα είναι λιγότερο ορατή με την πάροδο του χρόνου. Συχνά παρατηρείται και κνησμός καθώς τα νεύρα στην περιοχή αρχίζουν να αναπλάθονται. Η εσωτερική τομή της μήτρας επουλώνεται έπειτα από έξι εβδομάδες.
-Καλόν είναι να αποφεύγετε την άρση υπερβολικού βάρους. Φυσικά το μωρό σας θα μπορείτε να το σηκώνετε και να το παίρνετε αγκαλιά χωρίς πρόβλημα.


Πηγή