Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Συμπτώματα αφυδάτωσης στα μωρά – Τι να προσέξετε

Τα μωρά προσλαμβάνουν τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός τους μέσω του θηλασμού ή του ξένου γάλακτος που καταναλώνουν. Το καλοκαίρι ωστόσο, η έκθεση στη ζέστη ή η απώλεια υγρών λόγω εμετού ή διάρροιας μπορούν να οδηγήσουν στην αφυδάτωση του βρέφους. Επιπλέον, το μικροσκοπικό σωματάκι του μωρού αποθηκεύει έτσι κι αλλιώς πολύ λιγότερα υγρά από αυτό των ενηλίκων ή των μεγαλύτερων παιδιών, συνεπώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος.

Συμπτώματα αφυδάτωσης στα μωρά

Καθαρές πάνες

Εάν το μωρό λερώνει λιγότερο από έξι πάνες το εικοσιτετράωρο, ίσως πρέπει να ανησυχήσετε. Από την ηλικία των έξι ημερών κι έπειτα το βρέφος θα πρέπει να λερώνει έξι με οκτώ τουλάχιστον πάνες κατά τη διάρκεια της ημέρας του, και οι καθαρές πάνες είναι ένδειξη ότι το μωρό δεν προσλαμβάνει όσα υγρά χρειάζεται ο οργανισμός του.

Σκούρο χρώμα στα ούρα

Εκτός από τη συχνότητα που λερώνει τις πάνες, τα κόπρανα και τα ούρα του μωρού αποτελούν επίσης ενδείξεις για την υγεία του. Τα πιο κίτρινα και συμπαγή ούρα είναι σημάδι αφυδάτωσης.

Κλάμα χωρίς δάκρυα

Από την δέκατη περίπου ημέρα της γέννησής τους κι έπειτα, τα μωρά παράγουν δάκρυα και η απουσία τους είναι ανησυχητική.

Ξηρό δέρμα και στόμα

Η αφυδάτωση στα βρέφη κάνει το δέρμα τους πιο ξηρό. Επίσης, ενδέχεται να σκάσουν και τα χειλάκια του.

Τα μάτια που μοιάζουν πιο “βυθισμένα”

Αυτό είναι ένα σύμπτωμα όταν πια η αφυδάτωση είναι παρατεταμένη. Τα μάτια του μωρού θα μοιάζουν πιο “βυθισμένα” στο κεφαλάκι του και καλό είναι να το δει άμεσα ο παιδίατρος.

Αλλαγή στην κρανιακή πηγή

Η κρανιακή πηγή είναι το γνωστό μαλακό σημείο στο πάνω μέρος του κεφαλιού του μωρού. Σε περίπτωση αφυδάτωσης, το σημείο αυτό βουλιάζει περισσότερο.

Νωθρότητα

Η αφυδάτωση εξαντλεί το μωρό και είναι πιθανό να το κάνει πιο νωθρό ή ακόμα και να κοιμάται περισσότερο. Βέβαια, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή το μωρό να είναι πιο ανήσυχο από ότι συνήθως.

Πότε ξεκινούν τα μωρά να πίνουν νερό;

Μέχρι και την ηλικία των έξι περίπου μηνών που ξεκινούν τις στερεές τροφές, τα μωρά προσλαμβάνουν τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός τους από το μητρικό ή ξένο γάλα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε, δεν χρειάζεται να καταναλώνουν νερό.

Όταν πάψει το γάλα να είναι η αποκλειστική του τροφή, τότε αρχίζει να πίνει και νερό. Τα μωρά ηλικίας έξι μηνών ή και λίγο μεγαλύτερα πρέπει να πίνουν 120 με 180 ml νερό την ημέρα, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σε περίπου μισό φλιτζάνι.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή