Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Τι συμβαίνει στην αρχή

Μπορεί να είστε έγκυος; Η απάντηση βρίσκεται στο τεστ εγκυμοσύνης και μάλιστα αν γίνει στη σωστή στιγμή. Αλλά ακόμη πριν δείτε ότι δεν έχετε περίοδο, ίσως να υποπτεύεστε -ή να ελπίζετε- ότι είστε έγκυος. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Κλασσικά συμπτώματα και σημάδια εγκυμοσύνης

Τα πιο κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης ίσως να περιλαμβάνουν:

Χαμένη περίοδο: Αν περιμένατε την περίοδό σας και τελικά δεν ήρθε ποτέ, ίσως να είστε έγκυος. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα δεν είναι ξεκάθαρο καθώς μια χαμένη περίοδος μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους.

Ευαίσθητο και πρησμένο στήθος: Στις αρχές της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να κάνουν το στήθος ευαίσθητο. Η δυσφορία πιθανότατα να μειωθεί μετά από μερικές εβδομάδες καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές.

Ναυτία χωρίς εμετούς: Η πρωινή αδιαθεσία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, ξεκινά συχνά ένα μήνα μετά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, μερικές γυναίκες νιώθουν ναυτία νωρίτερα και κάποιες καθόλου. Ενώ η αιτία της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι σαφής, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ίσως να παίζουν κάποιο ρόλο.

Αυξημένη ούρηση: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ουρείτε συχνότερα απ’ ό,τι συνήθως. Η ποσότητα αίματος στο σώμα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνοντας τα νεφρά σας να παράγουν επιπλέον υγρό που καταλήγει στην ουροδόχο κύστη.

Κούραση: Η κόπωση κατατάσσεται επίσης στη λίστα με τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται – κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε υπνηλία και κούραση.

Άλλα συμπτώματα και σημάδια εγκυμοσύνης

Υπάρχουν και άλλα λιγότερο εμφανή σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά το πρώτο τρίμηνο:

  • Εναλλαγές διάθεσης
  • Πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς ή έλαφρύ φούσκωμα
  • Ελαφρύ ροζ χρώμα στα κολπικά υγρά
  • Κράμπες στην περιοχή της μήτρας
  • Αυξημένη θερμοκρασία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πονοκέφαλος
  • Εμετός
  • Ρινική συμφόρηση

simptomata egkimosinis 3

Είστε στ’ αλήθεια έγκυος;

Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα σημάδια και συμπτώματα δεν οδηγούν απαραίτητα σε μια εγκυμοσύνη. Κάποια μπορεί να υποδηλώνουν ότι αρρωσταίνετε ή ότι η περίοδος σας πρόκειται να ξεκινήσει. Ομοίως, μπορεί να είστε έγκυος χωρίς να έχετε κανένα απολύτως σύμπτωμα από τα παραπάνω.

Ωστόσο, εάν η περίοδός σας έχει καθυστερήσει και παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ή επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν το τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι σας είναι θετικό, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας. Όσο πιο γρήγορα επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη σας, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να ξεκινήσετε την προγεννητική φροντίδα.

πηγή: mayoclinic.org


Πηγή