Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σύλληψη και εγκυμοσύνη: 5 tips για να μείνετε έγκυος

Πώς να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε ένα μωρό.

Από τη στιγμή που θα νιώσετε έτοιμη να αποκτήσετε ένα μωρό, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι η αναμονή και η αγωνία. Στις μέρες μας, πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν με κυριότερο παράγοντα το άγχος ευθύς εξαρχής.

Παρακάτω θα βρείτε 5 κόλπα που μπορείτε να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος .

1. Κάνετε ελεύθερο σεξ – Η πιο σημαντική συμβουλή!

Εάν έχετε τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο, έχετε μεγάλες πιθανότητες να μείνετε έγκυος, μιας και περίπου 84% των ζευγαριών καταφέρνει να κυοφορήσει με αυτό τον τρόπο

Όπως αναφέρει και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας, το ζευγάρι που θέλει να τεκνοποιήσει πρέπει να κάνει σεξ κάθε δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

2. Πρέπει να γνωρίζετε τον κύκλο σας

typical cycle

Ακόμη και αν κάνετε τακτικά σεξ, θα πρέπει να γνωρίζετε τον κύκλο σας. Συνήθως η κυοφορία επιτυγχάνεται όταν το σπερματοζωάριο συναντήσει ένα ωάριο. Το ωάριο, εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα και περίπου την 14η ημέρα σε κάθε κύκλο.

Το αυγό επιβιώνει μόνο για μια ημέρα ή δύο, έτσι υπάρχει μόνο ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο στο οποίο μπορείτε πραγματικά να μείνετε έγκυος. Είναι πιθανώς περίπου έξι ημέρες.

Αν έχετε ακανόνιστο κύκλο και δεν νιώθετε το πότε έχετε ωορρηξία, τότε χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια. Μπορείτε να αγοράσετε ένα τεστ ωορρηξίας για να σας βοηθήσει να μάθετε πότε είναι οι γόνιμες μέρες σας.

3. Να λαμβάνετε φυλλικο οξύ

Image 2016 04 03 at 12.06.29 PM

Οι γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν 400mcg φυλλικού οξέος συμπλήρωμα κάθε μέρα, σύμφωνα με το webmd.com. Ορισμένες γυναίκες συμβουλεύονται από τον γυναικολόγο τους, να λαμβάνουν 5mg φυλλικού οξέος κάθε μέρα αν για παράδειγμα έχουν κοιλιοκάκη ή διαβήτη.

Εάν λαμβάνετε φυλλικό οξύ, όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος (ιδανικά για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη) και για τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, μειώνεται ο κίνδυνος να αποκτήσετε μωρό με δισχιδής ράχη. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι, οι γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, όταν προσθέτουν στη διατροφή τους το φυλλικό οξύ, μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να γεννήσουν ένα παιδί με δυσπλασία του νευρικού (μυελικού) σωλήνα, όπως είναι η δισχιδής ράχη.

4. Μην έχετε άγχος

61a2dd57073551b0ca5dfafc619ff5efb4bc44d1 woman looking at pregnancy test

Οι περισσότεροι γυναικολόγοι και ψυχολόγοι υπογονιμότητας, υποστηρίζουν ότι η ψυχολογική προετοιμασία για μια εγκυμοσύνη είναι ζωτικής σημασίας.

Μια εγκυμοσύνη, ίσως είναι ένα επιπλέον άγχος, στην ήδη γρήγορη και αγχώδης καθημερινότητα του ζευγαριού. Μερικές φορές τα ζευγάρια καταφεύγουν, σχετικά γρήγορα, στο δρόμο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ θα μπορούσαν για κάποιο χρονικό διάστημα να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και το άγχος τους.

5. Στάσεις στο σεξ

sexual position conception 1
Ενώ δεν υπάρχουν έρευνες για το ποια είναι η καλύτερη στάση στο σεξ για να επιτύχει κανείς μια εγκυμοσύνη, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η «ιεραποστολική» στάση είναι η καλύτερη, μιας και το σπέρμα μπορεί να «ταξιδέψει» πιο γρήγορα προς το ωάριο (καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο ταξίδι).


Πηγή