Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα-Τι είναι αυτό που ταλαιπώρησε τη Χριστίνα Μπόμπα

Όπως η ίδια η Χριστίνα Μπόμπα αποκάλυψε υπέφερε από το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα. Ένα συχνό σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη που εμφανίζεται με πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα στα χέρια και τους καρπούς.

Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επηρεάζει ένα νεύρο στον καρπό που ονομάζεται διάμεσο νεύρο. Προκαλείται και εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού (π.χ. κατά τη χρήση υπολογιστή), με αποτέλεσμα η έγκυος να νιώθει μούδιασμα, πόνο αλλά και αδυναμία στο χέρι. Εάν κάτι πιέζει ή ασκεί πίεση στο διάμεσο νεύρο μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. (Carpal Τunnel Syndrome).

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Είναι ενοχλητικό;

Ναι! Το σύνδρομo καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι ενοχλητικό ή ακόμα και λίγο επώδυνο, όμως τα συμπτώματά του συνήθως είναι αντιμετωπίσιμα στην εγκυμοσύνη. Eμφανίζεται προς το τρίτο τρίμηνο όπως συνέβη και στην περίπτωση της Χριστίνας Μπόμπα.

Η μέλλουσα μαμά όμως, δεν είναι η μόνη. Έως και το 60% των γυναικών εμφανίζουν συμπτώματα καρπιαίου σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα είναι ήπια και ανεκτά όμως, ένα ποστοστό της τάξεως του 10% των εγκύων γυναικών διαμαρτύρεται για έντονο πόνο που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους.

Ποια είναι τα αίτια του καρπιαίου σωλήνα;

Όπως αναφέρει και ο γυναικολόγος του Mothersblog, Μενέλαος Λυγνός, το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται κατά κόρον σε ανθρώπους, που βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή για πολλές ώρες, ιδίως αν δεν λαμβάνεται μέριμνα οι καρποί να είναι σε ευθεία θέση κατά τη δακτυλογράφηση.

Εντούτοις, τα συμπτώματα, που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο αυτό, εμφανίζονται και μεταξύ των εγκύων με συχνότητα, που κυμαίνεται ανάλογα με τη μελέτη μεταξύ του 25% και του 50%. Οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου αυτού εξάλλου κατά την κύηση αυξάνονται, αν είχε εμφανιστεί και σε παρελθούσα κύηση ή αν υπάρχει σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Αν για κάποιο λόγο ασκηθεί πίεση στο μέσο νεύρο, τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα, που χαρακτηρίζουν το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η δε ένταση των συμπτωμάτων αυτών είναι ανάλογη με την ένταση της πίεσης πάνω στο μέσο νεύρο.

Χαρακτηριστική κατά την κύηση είναι η κατακράτηση υγρών. Η χαρακτηριστικότερη έκφανση του φαινομένου αυτού είναι η εμφάνιση οιδημάτων στα κάτω άκρα. Οίδημα κατά την κύηση όμως ενδέχεται να έχουμε και στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα. Έτσι ασκείται πίεση στο μέσο νεύρο και εμφανίζονται τα σχετικά συμπτώματα.

Τα καλά νέα είναι, πως σπάνια τα συμπτώματα κατά την κύηση είναι τόσο έντονα, ώστε να χρειαστεί επέμβαση, ενώ συνήθως αυτά εξαφανίζονται εντός τριμήνου από τον τοκετό.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Αντιμετώπιση

Οι γιατροί στην περίπτωση που διαγνωσθεί το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα προτείνουν τη χρήση κάποιου περικάρπιου ή ειδικών ταινιών που περιορίζουν την κίνηση του καρπού και μετριάζουν το οίδημα.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται η χρήση σκληρού κηδεμόνα που στηρίζει τον καρπό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου:

  • Κρύο νερό
  • παγοκύστες
  • ήπιες μαλάξεις στους καρπούς
  • ασκήσεις που βοηθούν στον περιορισμό των συμπτωμάτων

Στην τελευταία της εμφάνιση η Χριστίνα Μπόμπα εμφανίστηκε χωρίς τους κηδεμόνες και χωρίς τις ειδικές ταινίες στα χέρια, πράγμα που σημαίνει ότι ο πόνος υποχώρησε.

mpompa sindromo karpiaiou solina 1

Αυτό το διάσημα απολαμβάνει τις τελευταίες της βόλτες μιας και οσονούπω η αγκαλιά της θα γεμίσει, αφού θα κρατά τις δυο μπεμπούλες της.

Δείτε τις τελευταίες αναρτήσεις που έχει κάνει στη gallery που ακολουθεί.


Πηγή