Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Σώμα μετά τον τοκετό: Οι πέντε αλλαγές που θα σας εκπλήξουν

Την περίοδο της εγκυμοσύνη, η μέλλουσα μαμά βιώνει πολλές αλλαγές στο σώμα της και δεν εννοούμε μόνο την αύξηση βάρους, το πρησμένο στήθος ή τη φουσκωμένη κοιλιά. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με την προετοιμασία που κάνει το ίδιο το σώμα για να φέρει στον κόσμο μία ανθρώπινη ύπαρξη, συνεπάγονται πολλές αλλαγές. Τι ίδιο όμως ισχύει και μετά τον τοκετό. Τους πρώτους μήνες μετά τον ερχομό του μωρού είναι πιθανό να παρατηρήσετε πολλές και διάφορες αλλαγές στο σώμα σας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές παρακάτω:

Μεγαλύτερο νούμερο παπουτσιού

Ερευνητές μελέτησαν τα πόδια 49 γυναικών έξι μήνες αφού έφεραν στον κόσμο το μωρό τους και παρατήρησαν ότι σε αυτό το διάστημα το μέγεθός τους είχε αυξηθεί από δύο έως δέκα χιλιοστά. Σύμφωνα με στατιστικές, το 70% των γυναικών που έχουν γεννήσει έχουν βιώσει το συγκεκριμένο σύμπτωμα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην πρώτη εγκυμοσύνη.

Μεγαλώνει ο θώρακας

Κι όμως, σύμφωνα με τέσσερις συνεντεύξεις μαμάδων στο The Cut, οι οποίες έφεραν στον κόσμο μεγαλόσωμα μωρά, παρατήρησαν ότι ο θώρακάς τους έχει μεγαλώσει και ότι έχουν μεγαλώσει κατά ένα νούμερο στις μπλούζες.

Μεγαλώνουν οι γοφοί

Αυτό οφείλεται στην ορμόνη ρελαξίνη. Η συγκεκριμένη ορμόνη χαλαρώνει τον τένοντα όπου συνδέονται τα οστά της λεκάνης και για αυτό ενδέχεται οι γοφοί σας να είναι μεγαλύτεροι μετά τον τοκετό. Η αλλαγή αυτή είναι εμφανής ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς οι μεγαλύτεροι γοφοί βοηθούν στον τοκετό.

Αλλάζει το χρώμα μαλλιών και ματιών

Σε πολλές περιπτώσεις, οι νέες μαμάδες έχουν παρατηρήσει ότι τα μαλλιά και τα μάτια τους έχουν πιο ανοιχτό χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τις ορμονικές αλλαγές το σώμα έχει λιγότερη μελανίνη.

Περισσότερος ιδρώτας

Η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων είναι η αιτία που μετά τον τοκετός ενδεχομένως να παρατηρήσετε ότι ιδρώνετε πιο εύκολα και πιο έντονα.

Πηγή: brightside.com


Πηγή