Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Τέσσερα tips για να μάθετε στο παιδί σας να νοιάζεται για τους γύρω του

Η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας καθιερώθηκε το 2012 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 05 Σεπτεμβρίου προς τιμή της Μητέρας Τερέζας που πέθανε στις 05 Σεπτεμβρίου του 1997 και η οποία υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα της διεθνούς φιλανθρωπίας.

Η ημέρα αυτή τιμά όσους βοηθούν αυτούς που το έχουν ανάγκη και προάγει τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο. Είναι όμως και αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για τη φιλανθρωπία και για τη σημασία του να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας.

Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να νοιάζονται για τους γύρω τους;

Γίνετε το παράδειγμα

Τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρι ό,τι βλέπουν και ακούνε και η συμπεριφορά η δική μας, είναι η πρώτη που μιμούνται. Οι γονείς είμαστε πρότυπα για τα παιδιά και εάν θέλουμε να τα μεγαλώσουμε με αξίες και αρχές θα πρέπει πρώτα εμείς να τις υπηρετούμε έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια. Δείξτε στο παιδί σας ότι νοιάζεστε για τους γύρω σας κάνοντας μία δωρεά ή δίνοντας παλιά πράγματα και ρούχα που δεν χρειάζεστε πια, σε άλλα παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Διαβάστε παραμύθια

Τα περισσότερα παραμύθια έχουν ένα ηθικό δίδαγμα για τα παιδιά. Επιλέξτε παραμύθια που θα αναδεικνύουν τη σημασία της προσφοράς και διαβάστε τα με προσοχή στα παιδιά σας.

Δημιουργήστε το δικό σας «project προσφοράς»

Εκτός από το να δωρίσετε παλιά αντικείμενα και ρούχα σε άλλους που το έχουν ανάγκη, μπορείτε να διοργανώσετε με το μικρό σας και το δικό σας «project προσφοράς». Φτιάξτε κουλουράκια για όλη την τάξη του παιδιού ή κατασκευές που θα μπορεί το μικρό σας να δωρίσει στους φίλους του.

Μιλήστε τους για τη σημασία της προσφοράς

Τα παιδιά, ανάλογα φυσικά και από την ηλικία τους, είναι σε θέση να κατανοήσουν τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις συγκεκριμένων πράξεων και συμπεριφορών. Μιλήστε τους για τα θετικά οφέλη της φιλανθρωπίας, τόσο για εκείνον που τη δέχεται, όσο και για εκείνον που την κάνει.


Πηγή