Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τέσσερα tips για υγιή οστά στην εγκυμοσύνη

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός της μέλλουσας μητέρας έχει αυξημένες απαιτήσεις σε ότι αφορά την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το σώμα τους εννέα αυτούς μήνες, φιλοξενεί ένα ακόμα μικροσκοπικό ανθρωπάκι που αναπτύσσεται και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Γιατί είναι σημαντική η υγεία των οστών στην εγκυμοσύνη;

Η υγεία των οστών καθορίζεται σε μεγάλο ποσοστό από την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Την περίοδο της κύησης, η ανάγκη του οργανισμού για ασβέστιο αυξάνεται και εάν η μέλλουσα μητέρα δεν προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, αυξάνει τις πιθανότητες οστεοπόρωσης στο μέλλον.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η οστεοπόρωση θεωρείται μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους. Έτσι με την πάροδο του χρόνου τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά και αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Σύμφωνα με την διατροφολόγο και συνεργάτη του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, είναι πολύ σημαντικό να επιτύχουμε τη μέγιστη οστική πυκνότητα κατά τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης της οστεοπόρωσης για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Τέσσερα tips για υγιή οστά στην εγκυμοσύνη

Επαρκής πρόσληψη βιταμίνη D

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, το ασβέστιο είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό, όχι μόνο  για εσάς, αλλά και για το έμβρυο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού, αλλά και για τη λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών.

Ανεξάρτητα από την ποσότητα του ασβεστίου που προσλαμβάνετε καθημερινά μέσω της διατροφής σας, την περίοδο της εγκυμοσύνης ο οργανισμός θα καταναλώσει την ποσότητα που απαιτείται για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό σημαίνει ότι εάν εσείς δεν προσλαμβάνετε την επαρκή ποσότητα, στο μέλλον ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως αδύναμα οστά ή οστεοπόρωση.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, μία εγκυμονούσα και θηλάζουσα μητέρα ηλικίας χρειάζεται περίπου 1.300mg ασβεστίου την ημέρα. Για να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας κι εκείνος θα σας συμβουλεύσει για το εάν χρειάζεται να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

Μην ξεχνάτε την βιταμίνη D

H βιταμίνη D λειτουργεί συνεργατικά με το ασβέστιο, δεν πρέπει λοιπόν να αμελούμε την επαρκή πρόσληψή της. Αν και την περισσότερη βιταμίνη D την προσλαμβάνουμε από την ήλιο, υπάρχουν και ορισμένες τροφές που την περιέχουν όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και ορισμένα ειδικά δημητριακά.

Ακολουθήστε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη συνολική υγεία του οργανισμού. Ακολουθώντας μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, εξασφαλίζετε ότι θα προσλαμβάνετε από τις τροφές αυτές τη μέγιστη ποσότητα ασβεστίου και των λοιπών συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία των οστών.

asvestio egkymosyni

Εντάξτε την άσκηση στη διατροφή σας

Η συστηματική γυμναστική ωφελεί τα οστά, όπως ωφελεί και τους μύες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το είδος της γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε και εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας ακόμα και για λίγα λεπτά.


Πηγή