Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τέσσερις συμβουλές για γονείς με παιδιά κάτω των δύο ετών

Η καθημερινότητα με δύο μικρά παιδιά δεν είναι μόνο συναρπαστική αλλά και κουραστική. Ειδικά όταν το ένα είναι νεογέννητο και το άλλο δεν έχει κλείσει τα δύο. Όμως με τη στήριξη της οικογένειας και ορισμένες πρακτικές συμβουλές, θα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε απολαμβάνοντας αυτή την περίοδο.

Να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας είναι ακόμα μωρό

Το νεογέννητο έχει ανάγκη τη φροντίδα σας όπως όμως και το πρώτο. Τι κι αν είναι μεγαλύτερο… Επιζητά την προσοχή σας και εσείς πρέπει να βρείτε χρόνο για να περνάτε μαζί του. Άλλωστε δεν είναι καν δύο ετών!

Δώστε του προσοχή

Βεβαιωθείτε ότι μιλάτε στο μεγαλύτερο παιδί σας για το νέο συναρπαστικό ρόλο του ως μεγάλου αδελφού ή μεγάλης αδερφής και τι σπουδαία δουλειά κάνει. Όταν σας επισκέπτονται φίλοι στο σπίτι μπορείτε να τους ζητήσετε να περάσουν χρόνο παίζοντας με το μεγαλύτερο παιδί σας ή δίνοντάς τους περισσότερη προσοχή. 

Απασχολείστε το 

Προσπαθήστε να εμπλέξετε το παιδί σας στη φροντίδα του μωρού σας εάν μπορείτε . Αν και μικρό, μπορεί να σας δώσει για παράδειγμα την πάνα για το μωρό, την κρέμα ή μια πετσέτα που θα την έχετε πρόχειρη. Μπορείτε επίσης να το ενθαρρύνετε να αναλάβει νέες ευθύνες και ρόλους όπως να μιλάει στο μωρό όταν ξυπνάει ή όταν το ταΐζετε.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια

Ζητήστε βοήθεια αν τη χρειάζεστε χωρίς δεύτερη σκέψη, Αν παλεύετε ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που και τα δύο παιδιά σας χρειάζονται ταυτόχρονα. Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα ή να είστε παντού, γι ‘αυτό αντιμετωπίστε πρώτα τη μεγαλύτερη ανάγκη. Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να περιμένει όσο φροντίζετε το μωρό ή να σας βοηθήσει να το κάνετε παρέα ( περισσότερο για να το απασχολήσετε και να μην σας γκρινιάζει). Αποφύγετε τις φωνές όσο δύσκολο κι αν φαντάζει τη συγκεκριμένη στιγμή καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το εκνευρίσετε με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή:nct.org.uk


Πηγή