Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Τα έντεκα είδη ψωμιού που είναι υγιεινά και μπορείτε να τρώτε άφοβα

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ψωμιού που μπορεί να καταναλώσει κανείς χωρίς το άγχος ότι θα πάρει πολλές θερμίδες.

Το ψωμί περιέχει πρωτεΐνες και μόνο μικρές ποσότητες λίπους (εκτός κι αν έχει προστεθεί κατά την παρασκευή του). Οι σπόροι των δημητριακών είναι πλούσιοι σε διαιτητικές ίνες και παρέχουν απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο πίτουρο, το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου.

Ωστόσο ορισμένα ψωμιά είναι πιο υγιεινά από άλλα. Αυτά είναι:

Ψωμί του Ιεζεκιήλ

Το ψωμί του Ιεζεκιήλ ξεχωρίζει μεταξύ των περισσότερων ποικιλιών επειδή είναι φτιαγμένο χωρίς προσθήκη ζάχαρης και από φύτρα σταριού. Συγκεκριμένα, παρασκευάζεται από ολόκληρο το σπόρο του σιταριού, το πίτουρο και το φύτρο, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Ψωμί ολικής αλέσεως

Το συγκεκριμένο ψωμί παρασκευάζεται απο δημητριακά χωρίς την απομάκρυνση του φλοιού που αποκαλείται και πίτουρο. Το πίτουρο, το οποίο είναι το σκληρό, εξωτερικό στρώμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες , πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Ψωμί χωρίς γλουτένη

Το ψωμί χωρίς γλουτένη δεν έχει κόκκους όπως το σιτάρι, η σίκαλη ή το  κριθάρι. Αντ ‘αυτού, είναι ένα μείγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη όπως καστανό ρύζι, αμύγδαλο, καρύδα, ταπιόκα, πατάτα ή αλεύρι καλαμποκιού. Είναι κατάλληλο για άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη.

Δείτε και τα υπόλοιπα είδη ψωμιού στο βίντεο που ακολουθεί:

 


Πηγή