Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τα επτά λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή της εγκύου

Η ισορροπημένη διατροφή  είναι πολύ σημαντική από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φολικό οξύ και φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην πρόληψη παθήσεων, στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και στη διατήρηση του υγιούς σωματικού σας βάρους.

Όλα τα λαχανικά είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, κάποια όμως ξεχωρίζουν για τις ιδιότητες και την ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

  • Γλυκοπατάτες – Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, A και Β.
  • Παντζάρια – Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και η συχνή κατανάλωσή τους ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Πιπεριές – Οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
  • Μπρόκολο – Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίν Κ, C και φολικό οξύ. Επίσης, η κατανάλωσή του μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη δυκοιλιότητα που είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.
  • Αρακάς – Ομοίως με το μπρόκολο, πολύ καλή πηγή βιταμίνης K, C είναι και ο αρακάς.
  • Πράσινα λαχανικά – Τέτοια είναι το σπανάκι, το μαρούλι κ.α. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καρετονοειδή και φολικό οξύ.
  • Ντομάτες – Η ντομάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ψ και βιοτίνη.

Πόσα λαχανικά πρέπει να τρώει η έγκυος την ημέρα;

Οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί συνιστούν στις έγκυες να τρώνε συχνά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα τους για να αποφύγουν ενοχλήσεις στο στομάχι ή το έντερο.

Όσο για την ποσότητα, καλό είναι να καταναλώνετε περίπου 500 γραμμάρια λαχανικών την ημέρα, μαγειρεμένα ή άψητα. Ακόμα κι αν παίρνετε συμπληρώματα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα φρέσκα λαχανικά, ακόμα καλύτερα όταν είναι η εποχή τους.

Πηγή: parenting.firstcry.com


Πηγή