Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τα καλύτερα και τα χειρότερα ροφήματα για διψασμένα παιδιά

Το καλοκαίρι, ο κίνδυνος της αφυδάτωσης καραδοκεί. Όπως όλοι μας, έτσι και τα παιδιά πρέπει να διατηρούν τον οργανισμό τους ενυδατωμένο με τα διάφορα ροφήματα που καταναλώνουν στην καθημερινότητά τους. Είναι όμως όλα τα ροφήματα ωφέλιμα για την υγεία;

Η απάντηση είναι όχι. Κάποια ροφήματα μάλιστα, όσο δροσιστικά κι αν μας φαίνονται, είναι επιβλαβή για την υγεία των παιδιών και καλό είναι να μην καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Ποια είναι λοιπόν τα ροφήματα που ωφελούν και ποια αυτά βλάπτουν την υγεία των παιδιών;

Νερό

Ναι.είναι προφανές ότι το νερό είναι ωφέλιμο και αναγκαίο για τον οργανισμό μας, είναι σημαντικό όμως να το θυμόμαστε κάθε στιγμή και να μην αμελούμε την κατανάλωσή τους. Το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα και η κατανάλωσή του προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Νερό με γεύση φρούτων

Μπορεί να είναι πιο γευστικά, πολλά όμως από τα συσκευασμένα νερά με γεύσεις που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν ζάχαρη ή άλλα συντηρητικά βλαβερά για την υγεία. Εάν θέλετε να δώσετε γεύση σε ένα ποτήρι ή μπουκάλι νερό, μπορείτε να βάλετε μέσα σε αυτό λίγο δυόσμο ή φλούδες λεμονιού.

Αγελαδινό γάλα

Το γάλα είναι ένα ρόφημα παντός καιρού και εποχής. Το καλοκαίρι, τα παιδιά μπορούν να το απολαμβάνουν κρύο και με αυτόν τον τρόπο να δροσίζονται, ενώ παράλληλα προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό τους. Το αγελαδινό γάλα δε, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D.

Γάλα αμυγδάλου

Τα τελευταία χρόνια, το γάλα αμυγδάλου είναι πολύ δημοφιλές και με αυτό μπορείτε να φτιάξετε δροσερά και υγιεινά smoothies. Προμηθευτεί με γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και προτιμήστε κάποιο που να έχει επιπλέον συμπλήρωμα βιταμίνης Α, D και B12.

Γάλα καρύδας

Το ίδιο ισχύει και για το γάλα καρύδας. Το συγκεκριμένο ρόφημα δεν είναι εξίσου ωφέλιμο με το αγελαδινό γάλα, είναι όμως μία καλή επιλογή για  να φτιάξετε γευστικά smoothies με φρέσκα φρούτα.

Ροφήματα γιαουρτιού και σοκολατούχο γάλα

Μπορεί να είναι λαχταριστά, δεν είναι όμως και η πιο υγιεινή επιλογή. Τα περισσότερα από τα ροφήματα γιαουρτιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν ζάχαρη ή άλλα συντηρητικά και το ίδιο ισχύει και για το σοκολατούχο γάλα, ζεστό ή παγωμένο.

 

Φρέσκοι χυμοί

Το καλοκαίρι τα φρούτα έχουν την τιμητική τους. Οι χυμοί με φρέσκα φρούτα είναι μία εξαιρετική επιλογή για να δροσιστεί το  μικρό σας και παράλληλα να προσλάβει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Σπιτική λεμονάδα

Η σπιτική λεμονάδα, μπορεί να είναι φτιαγμένη με τα χεράκια μας, πρέπει όμως να καταναλώνεται με μέτρο, εξαιτίας της ποσότητας ζάχαρης που περιέχει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο υγιεινό γλυκαντικό, όπως είναι η αγαύη.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά μπορεί να είναι δροσερά και στιγμιαία να ανακουφίζουν από τη ζέση και τη δίψα, στην πραγματικότητα όμως όχι μόνο δεν ξεδιψούν, αλλά βλάπτουν και την υγεία. Η θρεπτική του αξία είναι μηδενική και περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης.

Παγωμένο τσάι

Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, περιέχει όμως και καφεΐνη. Οι ειδικοί προτείνουν τα παιδιά να μην καταναλώνουν πάνω από ¼ του φλιτζανιού τσάι την ημέρα. Επίσης, εάν πάρετε έτοιμο συσκευασμένο παγωμένο τσάι, προτιμήστε κάποιο χωρίς ζάχαρη.

Πηγή: babycenter.com


Πηγή