Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τα φυτοφάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά σύμφωνα με την EPA

Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) απαγόρευσε το ευρέως χρησιμοποιούμενο αλλά αμφιλεγόμενο φυτοφάρμακο χλωροπυριφός (chlorpyrifos), εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών. Το φυτοφάρμακο ψεκάζεται εδώ και δεκαετίες σε τρόφιμα όπως καλαμπόκι, σόγια, λάχανα Βρυξελλών, μπρόκολο, οπωροφόρα δέντρα και ξηρούς καρπούς.

“Η μη χρήση του φυτοφαρμάκου χλωροπυριφός (chlorpyrifos) στα τρόφιμα θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των αγροτών και των ανθρώπων, προστατεύοντας τους από τις δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες αυτού του φυτοφαρμάκου”, δήλωσε ο Michael S. Regan, υπεύθυνος της EPA σε δήλωσή του.

Η ασφάλεια του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα ο αντίκτυπός που έχει η χρήση του στον εγκέφαλο των παιδιών. Πιο πρόσφατα, η EPA πρότεινε την απαγόρευση του φυτοφαρμάκου το 2015, δηλώνοντας ότι υπήρχαν ενδείξεις νευρολογικής βλάβης σε επίπεδα κάτω από τα επιτρεπτά όρια.

Η EPA σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις που έχουν παρθεί, πρέπει να σταματήσει τη χρήση του chlorpyrifos, εκτός εάν μπορεί να αποδείξει ότι είναι ασφαλές, ακόμη και για βρέφη και παιδιά. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ σε έξι μήνες.

«Η απαγόρευση της χρήσης του χλωροπυρίφου στις καλλιέργειες τροφίμων είναι μια νίκη για την υγεία των παιδιών», αναφέρει η Aparna Bole, MD, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας του Παιδιατρικού συμβουλίου και Κλιματικής Αλλαγής και αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στο Case Western Reserve University School of Medicine. “Η έκθεση στο φυτοφάρμακο χλωροπυριφός (chlorpyrifos) μέσα στη μήτρα και κατά την παιδική ηλικία είναι τοξική για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, συμβάλλοντας στον κίνδυνο για νευροσυμπεριφορικά και γνωστικά ελλείμματα.”

Σε μια επιστολή που εστάλη στην EPA φέτος, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) υποστήριξε ότι το φυτοφάρμακο είναι επικίνδυνο για τα παιδιά, γράφοντας: “Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες, έχουν μοναδικές φυσιολογικές και αναπτυξιακές διαφορές. Σε σχέση με το μέγεθός τους, τα παιδιά πίνουν περισσότερο, αναπνέουν περισσότερο, και έχουν περισσότερο δέρμα από τους ενήλικες, πράγμα που σημαίνει ότι τα χημικά έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο σώμα τους. Καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν, τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε συγκεκριμένες χημικές εκθέσεις σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της γρήγορης ανάπτυξής τους”.

Η ομάδα επισήμανε επίσης μελέτες, που έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης των παιδιών σε φυτοφάρμακα και των αναπτυξιακών καθυστερήσεων, της μείωσης του IQ τους, την εμφάνιση αυτισμού και ΔΕΠΥ.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν σαν γονείς; Είναι σημαντικό να θυμάστε αρχικά τα αποδεδειγμένα οφέλη που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Οφέλη που υπερτερούν των κινδύνων που έχουν τα φυτοφάρμακα γενικότερα.

Γι’ αυτό μην βγάζετε από τη διατροφή των παιδιών σας τα φρούτα και τα λαχανικά. Απλά φροντίστε στο καλό πλύσιμο και καθάρισμά τους.

πηγή: parents.com


Πηγή