Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τα 10 πράγματα που θα ήθελα να κάνω ως μαμά πιο συχνά

Οι περισσότερες γυναίκες ακόμα και αν έχουν έμφυτο το μητρικό φίλτρο, όταν γίνονται μανούλες, αισθάνονται ότι δεν κάνουν πολλά πράγματα σωστά.

Πόσες φορές άλλωστε δεν έχουμε ευχηθεί να μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, με την εμπειρία και τη γνώση που τώρα έχουμε, για να απολαύσουμε καλύτερα σημαντικές στιγμές με τα παιδιά μας που τις «χάσαμε» ή δεν τις ευχαριστηθήκαμε όσο θα θέλαμε; Αν είστε νέες μητέρες ή θα γίνετε σύντομα , το άρθρο αυτό πιστεύουμε ότι θα σας φανεί χρήσιμο.

Ως μαμά θα ήθελα να:
1. Διαβάζω περισσότερες ιστορίες στα παιδιά
Καθιερώστε τη συνήθεια του διαβάσματος ενός παραμυθιού από μικρή ηλικία. Τα οφέλη είναι πολλά και μακροπρόθεσμα. Οι δε στιγμές που είστε αγκαλιά με το παιδί σας και του διαβάζετε μία ιστορία λίγο πριν κοιμηθεί, είναι μοναδικές
2. Αφήνω τα παιδιά να με βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού
Συνήθως όταν ακόμα τα παιδιά είναι μικρά προσφέρονται να βοηθήσουν γιατί αισθάνονται μεγάλα (όταν μεγαλώνουν η διάθεση για βοήθεια εξαφανίζεται). Ακόμα και αν βιάζεστε και θέλετε να τελειώσετε γρήγορα, μην τους στερείτε αυτή τη χαρά. Θα είναι και δική σας, είναι το μόνο σίγουρο.
3. Παλεύω για τα πράγματα που με ενδιαφέρουν
Ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της μητρότητας, ο χρόνος είναι περιορισμένος. Όμως, αν θέλετε πραγματικά να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας, μην βρίσκετε δικαιολογίες και αφορμές και απλά κάντε το. Παρακινήστε τον εαυτό σας και σταματήστε να σκέφτεστε ότι δεν προλαβαίνετε. Πάντα υπάρχουν …
4. Αφήνω τις δουλειές του σπιτιού και να παίζω πιο συχνά
Οι δουλειές του σπιτιού δεν τελειώνουν ποτέ και επίσης θα είναι εκεί και θα μας/σας περιμένουν γιατί απλά κανείς άλλος δεν προσφέρεται για να τις κάνει. Όμως, ακριβώς επειδή οι δουλειές είναι ατελείωτες, αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας στα παιδιά σας τώρα που σας χρειάζονται.
5. Να κλείνω τον υπολογιστή
Είτε για δουλειά είτε για ψυχαγωγία ο υπολογιστής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Όπως όμως θέτουμε όρια στα παιδιά, έτσι πρέπει να θέτουμε όρια και στη δική μας ενασχόληση με τον υπολογιστή. Όταν είμαστε μαζί με τα παιδιά, κλείνουμε τον υπολογιστή, ασχολούμαστε μαζί τους ή παίρνουμε ένα βιβλίο να το διαβάσουμε.
6. Να κάνω μόνο όσα πράγματα μπορώ και αντέχω
Απλά θυμηθείτε ότι τα περισσότερα πράγματα ισοδυναμούν με περισσότερο χρόνο και ο χρόνος αυτός «αφαιρείται» από τα εκείνον που πρέπει να αφιερώσετε στα παιδιά ή στον εαυτό σας.
7. Ανησυχώ λιγότερο
Η ανησυχία είναι η δεύτερη φύση της μαμάς. Ανησυχούμε με την ησυχία, με τη φασαρία, με την ένταση, την μη ένταση… Πάντα υπάρχει ή βρίσκουμε έναν λόγο για να ανησυχούμε. Βάλτε ένα φρένο στις ανησυχίες και επικεντρωθείτε στο τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.
8. Απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής
Είναι γνωστό ότι η χαρά και η ευτυχία βρίσκεται στα απλά και μικρά πράγματα. Όμως καμιά φορά χρειάζεται να δώσουμε λίγη περισσότερη προσοχή για να διακρίνουμε κα να ξεχωρίσουμε τις στιγμές εκείνες που μας κάνουν να γελάμε και να νοιώσουμε ευτυχισμένες.
9. Είμαι λιγότερο επικριτική και αυστηρή
Θέλει δουλειά με τον εαυτό μας, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Όταν πάψουμε να είμαστε επικριτικές απέναντι στα παιδιά μας, θα διαπιστώσουμε μία μεγάλη αλλαγή στην συμπεριφορά τους. Η επιείκεια είναι μάλλον η νέα λέξη που πρέπει να υιοθετήσουμε μόλις γινόμαστε γονείς.
10. Απολαμβάνω τα οικογενειακά τραπέζια
Το οικογενειακό τραπέζι μπορεί να εξελιχθεί σε μία μικρή γιορτή. Να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε ακόμα και να μαλώσουμε. Είναι σαν μια μικρή φιέστα από την οποία μπορούμε να έχουμε πολλές αναμνήσεις.


Πηγή