Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Τελικά συμβάλλει η κατανάλωση ζάχαρης στο να γίνουν τα παιδιά υπερδραστήρια;

Όλοι έχουμε ακούσει για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η κατανάλωση ζάχαρης, ιδιαίτερα στα παιδιά τα οποία είναι σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της ανάπτυξής τους. Καταστρέφει τα δόντια, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και συμβάλλει στην αύξηση κιλών και στην παχυσαρκία.

Τι γίνεται όμως με την επίδραση της ζάχαρης στη συμπεριφορά των παιδιών; Επηρεάζει την ενεργητικότητά του όπως ακούμε πολύ συχνά;

Η πρώτη αναφορά της επίδρασης της ζάχαρης στην ενεργητικότητα των παιδιών είχε γίνει το 1978, σε μία έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Glucose Tolerance & Hyperkinesis. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας, οι ειδικοί είχαν μελετήσει 265 μαθητές οι οποίοι ήταν υπερδραστήριοι και είχαν διαγνωσθεί με υπογλυκαιμία, η οποία σημαίνει ότι έκαναν υπερκατανάλωση ζάχαρης.

Σε μία άλλη έρευνα το 1994, ειδικοί ερευνητές, χώρισαν 35 παιδιά και τις μητέρες τους σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα, είπαν στους γονείς ότι είχαν δώσει στα παιδιά τους αρκετή ποσότητα ζάχαρης καις την άλλη ότι δεν είχαν δώσει καθόλου ζάχαρη, αλλά ότι άφησαν τα παιδιά να πιστέψουν ότι έχουν ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, σε κανένα παιδί δεν είχαν δώσει ζάχαρη.

Ωστόσο, οι μητέρες των παιδιών που πίστευαν ότι τα παιδιά τους είχαν όντως καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, παρατηρούσαν με μεγάλη προσοχή τη συμπεριφορά των παιδιών τους, ήταν πιο επικριτικές και με τη πρώτη ευκαιρία δήλωναν ότι το παιδί τους είναι υπερδραστήριο. Αυτό έκανε τους ερευνητές να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι οι γονείς πολλές φορές μπορεί να υπερτονίζουν και να υπερβάλουν σχετικά με την κατανάλωση της ζάχαρης στα παιδιά και όχι η κατανάλωση της ίδιας της ζάχαρης.

Ακόμη και σήμερα οι ερευνητές προσπαθούν να αποσαφηνίσουν την επίδραση της ζάχαρης στην ενεργητικότητα των παιδιών, αλλά δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν με βεβαιότητα ότι η ζάχαρη πράγματι κάνει τα παιδιά υπερδραστήρια. Αυτό ωστόσο, που έχει αποδειχθεί είναι ότι η ζάχαρη προκαλεί εθισμό λόγω της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης που εκκρίνει στον οργανισμό.

Πώς θα καταλάβετε εάν το παιδί σας είναι εθισμένο στη ζάχαρη;

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Σκαρφίζεται δικαιολογίες για να φάει κάτι γλυκό
  • Είναι διατεθειμένο να φάει οτιδήποτε γλυκό υπάρχει γύρω του όπως φρούτο, χυμό ή ακόμη και κάποια τσίχλα.
  • Είναι ευέξαπτο και θυμώνει όταν δεν προσλαμβάνει ζάχαρη.
  • Ξεσπάει σε κλάματα όταν δεν του δίνεται το γλυκό που θέλει να φάει.

Πόση ζάχαρη πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του;

Η κατανάλωση της ζάχαρης πρέπει να γίνεται με μέτρο, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία όπου τα παιδιά είναι στην ανάπτυξή τους. Η υπερβολική κατανάλωση έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παθήσεις στην καρδιά, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Η προβλεπόμενη κατανάλωση ζάχαρης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών είναι:

  • 4-6 ετών: 19g (5 κουταλάκια του γλυκού)
  • 7-10 ετών: 24g (6 κουταλάκια του γλυκού)
  • 11 ετών και άνω: 30g (7 κουταλάκια του γλυκού)
Πηγή: momjunction.com


Πηγή