Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Τελικά τα μωρά ακούνε μέσα από την κοιλιά;

Η ακοή του μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες κύησης και το μωρό αποκτά τα πρώτα ερεθίσματά του από τον έξω κόσμο πολύ πιο νωρίς από όσο νομίζετε.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πιο καθαρή φωνή που μπορεί να ακούσει το μωρό σας είναι η δική σας. Οι περισσότεροι από τους ήχους που ακούει το μωρό σας μεταδίδονται μέσω του αέρα και στη συνέχεια μέσω της μήτρας σας. Αντίθετα, η φωνή σας αντηχεί μέσω του σώματός σας και των οστών σας, γεγονός που ενισχύει τον ήχο.

Photo by Cezar Sampaio on Unsplash

Πότε αρχίζει να ακούει το μωρό στη μήτρα;

Στην 6η εβδομάδα κύησης:

Την 6η εβδομάδα κύησης το έμβρυο είναι μόλις 4 χιλιοστά. Ωστόσο, ήδη από αυτήν την εβδομάδα αρχίζουν σταδιακά να δημιουργούνται τα αυτιά, το στόμα και άλλα διάφορα χαρακτηριστικά του προσώπου και του λαιμού του, παρόλο που δεν είναι εμφανές στον υπέρηχο.

Στην 9η εβδομάδα κύησης:

Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, το μωρό είναι 19 με 20 χιλιοστά και πλέον τα αυτά του αρχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Στα πλαϊνά σημεία του λαιμού του υπάρχουν δύο εσοχές οι οποίες σταδιακά θα πάρουν την κλασική μορφή των αυτιών και θα μετακινηθούν προς τα πάνω.

Στην 16η εβδομάδα κύησης:

Σε αυτό το στάδιο, τα αυτιά βρίσκονται σχεδόν στην τελική του θέση και το μωρό μπορεί να ακούσει κάποιους ήχους. Από τους πρώτους ήχους που θα ακούσει το μωρό είναι ο χτύπος της καρδιάς σας, κινήσεις του εντέρου κα τον ήχο του αέρα που μπαινοβγαίνει στους πνεύμονές σας.

Στην 24η εβδομάδα κύησης:

Τα αυτιά του εμβρύου είναι πλέον πλήρως ανεπτυγμένα και μάλιστα έρευνες έχουν δείξει όταν τα μωρά γυρνούν το κεφάλι τους ως ανταπόκριση σε δυνατούς θορύβους.

Σε αντίθεση με την όρασή του που χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να βελτιωθεί, η ακοή του μωρού σου είναι ολοκληρωμένη όταν γεννιέται. Ώρα να ξεκινήσετε μαζί την πιο γλυκιά συζήτηση της ζωής σου!


Πηγή