Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Τελικά τα μωρά ονειρεύονται;

Σύμφωνα με έρευνεςπου έχουν γίνει γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα όνειρα εμφανίζονται όταν βρισκόμαστε στην κατάσταση του REM ύπνου. Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατάσταση, εκπέμπει κάποια κύματα τα οποία σύμφωνα με τελευταίες έρευνες εκπέμπει και ο εγκέφαλος των μωρών στη μήτρα, από την 25η έως την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Το εάν ονειρέυονται όμως τελικά τα μωρά ή όχι, είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εφόσον τα μωρά κοιμούνται τόσες ώρες της ημέρας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ονειρεύονται. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι τα όνειρα των μωρών θα είναι αντίστοιχα με αυτά των ενηλίκων.

Τι ονειρεύονται τα μωρά;

Τα όνειρα των μωρών εκτιμώνται ότι είναι πιο απλά από ότι αυτά που βλέπουμε εμείς, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και συγκεκριμένες μορφές.
“Τα όνειρά τους είναι πολύ πιθανό να μοιάζουν με αυτό που βλέπουν και βιώνουν όταν είναι ξύπνια γιατί ακόμα δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τη συνείδησή τους. Είναι πιθανό δηλαδή τα όνειρα των μωρών να σχετίζονται περισσότερο με αισθήσεις, όπως τη ζεστασιά, την αίσθηση που έχουν όταν θηλάζουν ή να βλέπουν πολύ κοντινά πρόσωπα.” αναφέρει ο ερευνητής Antonia Zadra.

Κάτι ακόμα που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνητών είναι ότι τα μωρά όταν κοιμούνται παίρνουν πολλές και διαφορετικές εκφράσεις, περισσότερες από αυτές που παιρνεί ένας ενήλικας, ειδικά όταν βρίσκεται στην κατάσταση του REM ύπνου. Αυτό συμβαίνει γιατί στη βρεφική ηλικία ο εγκέφαλος των μωρών αναπτύσσεται
ταχύτατα και τα μωρά προσπαθούν να εξοικειωθούν και να μάθουν να χρησιμοποιούν τους μυς του προσώπου, κάτι που κάνουν ακόμα και στον ύπνο τους.

Όπως και να έχει, το βέβαιο είναι ότι το κάθε γελάκι και η κάθε έκφραση που παίρνουν όταν κοιμουνται, μας κάνουν να λιώσουμε.

Πηγή: todaysparent.com

 


Πηγή