Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Τι αισθάνεται το μωρό κατά τον τοκετό;

Έχετε πολλά να σκεφτείτε για τον τοκετό, αλλά κάτι που μπορεί να σας απασχολεί είναι τι βιώνει το μωρό σας και πώς θα το επηρεάσει η διαδικασία της γέννας.

Πλήθος ερευνών καταδεικνύουν ότι τα μωρά νιώθουν πόνο όσο βρίσκονται στη μήτρα. Υπερηχογραφικές παρατηρήσεις της συμπεριφοράς της μήτρας δείχνουν ότι τα μωρά αντιδρούν σε βελόνες που εισάγονται στη μήτρα με ένα συνδυασμό σοκ, απόσυρσης και επιθετικότητας.
Μην τρομάζετε όμως. Η εμπειρία της γέννας είναι φυσική και συνεπώς όχι επώδυνη για το μωρό. Οι γυναίκες που γεννούν νιώθουν πόνο όταν συσπώνται οι μύες της μήτρας και στερούνται οξυγόνου. Τα μωρά όμως , είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν στη διαδικασία του τοκετού, γιατί τα ερυθρά αιμοσφαίρια τους αίματός τους συγκρατούν οξυγόνο περισσότερο χρόνο.

Πιστεύεται πώς τα μωρά νιώθουν κάτι σαν σφίξιμο ή απαλή πίεση, αλλά τίποτα σαν αυτό που αισθάνονται οι μαμάδες τους κατά τη διάρκεια του τοκετού.Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες για το θέμα και τώρα πιστεύεται πως λόγω του χημικού περιβάλλοντος στη μήτρα τα μωρά βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση ημισυνειδητότητας και δεν έρχονται σε απόλυτη εγρήγορση παρά μετά τη γέννησή τους.

Επίσης, χάρη στο ζεστό αμνιακό υγρό, ηρεμούν και προστατεύονται και από τις πιο έντονες συσπάσεις της μητέρας. Ακόμα και αν σπάσουν τα νερά πριν από τον τοκετό, θα μείνει αρκετό υγρό για να προστατεύσει το μωρό σας, ώστε να μη νιώσει άσχημα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η αίσθηση του μωρού μοιάζει με προοδευτική πίεση και γύρισμα μέσα από ένα στενό πέρασμα.

Διαβάστε περισσότερα για την εγκυμοσύνη σας στο βιβλίο « Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα.


Πηγή