Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι ακούνε τα μωρά στη μήτρα;

Στο δεύτερο και κυρίως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, πολλές έγκυες μιλάνε στο μωρό που μεγαλώνει μέρα με την μέρα στη μήτρα τους. Κάποιες διαβάζουν παραμύθια ή τραγουδούν νανουρίσματα και άλλες βάζουν κλασική μουσική για να ενισχύσουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.

Πότε όμως μπορεί το μωρό να ακούσει τη φωνή της μητέρας του, ποιους άλλους ήχους ακούει όσο είναι μέσα στη μήτρα και πώς αναπτύσσεται η ακοή του;

Η ανάπτυξη της ακοής του εμβρύου

Στην 4η με 5η εβδομάδα κύησης αρχίζουν να δημιουργούνται κάποια από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μωρού. Μέχρι την 9η εβδομάδα θα έχουν δημιουργηθεί δύο σχισμές στα πλαϊνά του λαιμού του εμβρύου, οι οποίες σταδιακά, όσο περνούν οι εβδομάδες, μετακινούνται προς τα πάνω και παίρνουν την μορφή των αυτιών.  

Το μωρό αρχίζει να ακούει τους πρώτους ήχους στην 18η εβδομάδα κύησης. Σε αυτό το στάδιο τα αυτιά έχουν πάρει σχεδόν την τελική τους θέση και μέσα σε λίγες εβδομάδες, μέχρι και την 24η εβδομάδα, η ακοή του μωρού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Σε αυτό το στάδιο το έμβρυο μπορεί να ακούει ανεπαίσθητους ήχους που ούτε καν η μέλλουσα μαμά αντιλαμβάνεται πάντα: τους ήχους που κάει το ίδιο της το σώμα. Το μωρό ακούει τις κινήσεις του εντέρου, τους χτύπους της καρδιάς, το στομάχι σας που γουργουρίζει και την ανάσα σας.

Πότε το έμβρυο αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του;

Όσο το μωρό μεγαλώνει, τόσο περισσότερα πράγματα μπορεί να ακούσει. Μέχρι και την 25η  με 26η εβδομάδα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά ανταποκρίνονται σε διάφορους ήχους που ακούνε. Σύμφωνα με μελέτες, οι ήχοι εκτός μήτρας ακούγονται περίπου κατά το ήμισυ στο εσωτερικό και αυτό γιατί δεν υπάρχει αέρας.

Το μωρό αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας στο τρίτο τρίμηνο. Ακούγοντάς την να μιλάει, αυξάνονται οι καρδιακοί του παλμοί και είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις της ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύσσεται.

Δίνοντας στο μωρό ερεθίσματα

Από την 25η εβδομάδα κύησης, η διάδραση με το έμβρυο είναι πιο έντονη. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Ακούστε μουσική – Δοκιμάστε να βάλετε μουσική με ακουστικά και τοποθετήστε τα ακουστικά στην κοιλιά σας. Το μωρό θα μπορεί να την ακούσει καλύτερα και πιθανά να το νιώσετε να κλωτσάει και να αντιδρά.
  • Διαβάστε του – Το μωρό λατρεύει τη φωνή της μητέρας του. Το πιο απλό λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να του μιλάτε και να του διαβάζετε. Δοκιμάστε να κάνει το ίδιο και ο σύντροφό σας και παρατηρήστε τυχόν διαφορές στις αντιδράσεις.
  • Τραγουδήστε του  – Εξοικειωθείτε με τα νανουρίσματα που θα λέτε στο μωρό σας μετά γέννηση, ξεκινώντας την προετοιμασία από τώρα. Τραγουδήστε ήρεμα, χαλαρώστε και χαϊδέψτε την κοιλιά σας.

Πηγή: healthline.com


Πηγή