Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τι αλλάζει στον ύπνο του μωρού τον τέταρτο μήνα;

Τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του, ο ύπνος του βρέφους περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια. Το νεογέννητο δεν ξεχωρίζει την ημέρα από τη νύχτα και μέχρι και τον τέταρτο μήνα ο ύπνος του έχει διάρκεια συνήθως δύο με τέσσερις ώρες.

Στον τέταρτο μήνα, ο ύπνος του μωρού φαίνεται να αλλάζει. Κοιμάται περισσότερες συνεχόμενες ώρες το βράδυ, συνήθως πέντε με έξι και η ρουτίνα ύπνου του μωρού μοιάζει να αρχίζει να εντάσσεται σε αυτήν την υπόλοιπης οικογένειας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι κανόνας και μάλιστα στην ηλικία αυτή πολλά μωρά ξαφνικά αλλάζουν τη ρουτίνα ύπνου τους και ξυπνούν  πιο συχνά το βράδυ, δυσκολεύονται να κοιμηθούν και είναι πιο ανήσυχα. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ως παλινδρόμηση ύπνου του μωρού.

Τι είναι η παλινδρόμηση ύπνου;

Η παλινδρόμηση ύπνου του μωρού είναι μία περίοδος κατά την οποία το μωρό ενώ είχε αρχίσει να κοιμάται καλά το βράδυ, ξαφνικά ξυπνά στον ύπνο του και δυσκολεύεται να ηρεμήσει. Είναι ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στον ύπνο κατά τη βρεφική ηλικία, θεωρείται ωστόσο ένδειξη της νευρολογικής ανάπτυξης του μωρού.

Τι συμβαίνει στην παλινδρόμηση ύπνου του μωρού;

Οι ημερήσιοι κύκλοι ύπνου του μωρού αλλάζουν. Το μωρό το βράδυ κοιμάται το πολύ δύο συνεχόμενες ώρες, είναι πιο ανήσυχο και ιδιότροπο. Επίσης, σε αυτήν την ηλικία το μωρό έχει ήδη αρχίσει να κοιμάται λιγότερες ώρες μέσα την ημέρα, που σημαίνει ότι έτσι και αλλιώς το βράδυ είναι πιο κουρασμένο.

Η παλινδρόμηση ύπνου εμφανίζεται συνήθως στον τέταρτο μήνα και χρειάζεται χρόνος για να μάθει το μωρό να χαλαρώνει μόνο του και να κοιμάται. Σε αυτό μπορείτε να το βοηθήσετε και εσείς, ακολουθώντας μία ρουτίνα ύπνου με συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα χαλαρώσουν το μωρό, όπως είναι η ανάγνωση ενός παραμυθιού, το μπάνιο κτλ. Επίσης, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό να συσχετίσει τον ύπνο με τον χαμηλό φωτισμό και την κούνια, εντάσσοντάς τα στην βραδινή ρουτίνα ύπνου του.

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή