Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τι βλέπει το νεογέννητο;

Τι μπορεί να διακρίνει το νεογέννητο;

Η όραση του βρέφους αναπτύσσεται σταδιακά. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του, μπορεί να διακρίνει τα πρόσωπα των γονιών του σε απόσταση 30 εκατοστών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 από το Πανεπιστήμιο του Όσλο. Συνδυάζοντας την τεχνολογία, τα μαθηματικά και τα ευρήματα από άλλες σχετικές έρευνες, οι ειδικοί μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς βλέπουν τα νεογέννητα μωρά το περιβάλλον γύρω τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα μωρό δύο με τριών ημερών, μπορεί να διακρίνει πρόσωπα και ίσως εκφράσεις, σε απόσταση 30 εκατοστών, όση δηλαδή είναι η απόσταση μεταξύ της μητέρας και του βρέφους κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εάν η απόσταση αυτή αυξηθεί στα 60 εκατοστά, η εικόνα γίνεται θολή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπισήμιο της Ουψάλας και το Eclipse Optics στην Στοκχόλμη. Επισης, τα συμπεράσματα που προέκυψαν δίνουν μία εξήγηση για την πεποίθηση πολλών ότι τα μωρά μπορούν να μιμηθούν εκφράσεις ενηλίκων τις πρώτες μέρες και εβδομάδες ζωής τους, πολύ πριν δηλαδή η όρασή τους είναι αρκετά ανεπτυγμένη ώστε να μπορούν να διακρίνουν λεπτομέρειες στο περιβάλλον τους. Το κλειδί είναι η κίνηση.

«Σε προηγούμενες έρευνες, όταν οι ερευνητές προσπαθούσαν να εκτιμήσουν περίπου τι βλέπει ένα μωρό, χρησιμοποιούσαν σταθερές εικόνες. Ο πραγματικός κόσμος όμως είναι δυναμικός για αυτό και η δική μας ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσουμε εικόνες με κίνηση» αναφέρει ο καθηγητής Svein Magnussen.

Όπως φάνηκε και από την έρευνα είναι πιο εύκολο να διακρίνουμε ή να αναγνωρίσουμε κάτι που είναι εν κινήσει, παρά μία θολή, σταθερή εικόνα. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα βίντεο με διαφορετικές εκφράσεις προσώπου. Όλες οι περιττές πληροφορίες που ξέρουμε ότι είναι άγνωστες σε ένα μωρό αυτής της ηλικίας, είχαν φιλτραριστεί και αποκλεισθεί από το βίντεο. Οι ειδικοί έδειξαν το βίντεο σε ενήλικες για να δουν εάν μπορούν να αναγνωρίσουν την κάθε έκφραση. Εάν δεν μπορούσαν οι ενήλικες, θεώρησαν αδύνατο να μπορούν τα μωρά σε τόσο μικρή ηλικία.

Οι ενήλικες αναγνώρισαν σωστά τις τρείς από τις τέσσερις εκφράσεις προσώπου, βλέποντας το βίντεο από απόσταση 30 εκατοστών. Όταν η απόσταση αυξήθηκε στα 120 εκατοστά, τα ποσοστά επιτυχούς αναγνώρισης των εκφράσεων ήταν τα ίδια με αυτά εάν απαντούσαν στην τύχη. Δεδομένου τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι και η απόσταση στην οποία το νεογέννητο μπορεί να διακρίνει τις όποιες εικόνες.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχουμε ερευνήσει μόνο το τι μπορεί να δει το νεογέννητο και όχι εάν μπορεί και να το κατανοήσει» διευκρινίζει ο Magnussen.

Πώς αναπτύσσεται η όραση του μωρού τους πρώτους μήνες;

Μωρά 0-2 μηνών

Μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, τα μωρά αρχίζουν να διακρίνουν κάποια κύρια χρώματα όπως το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο, ίσως μάλιστα δείξουν και την προτίμησή τους σε κάποιο από αυτά. Επίσης, μπορούν να κουνήσουν τα μάτια τους ανεξάρτητα από το κεφάλι τους και παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως.

Μωρό 3-4 μηνών

Μετά τον 3ο μήνα τα μωρά μπορούν να αντιληφθούν πόσο μακριά ή κοντά είναι κάτι που βλέπουν. Μπορούν να εστιάσουν καλύτερα σε αντικείμενα και να τα ακολουθήσουν με το βλέμμα τους εάν τα κουνήσουμε. Επιπλέον, έχει διευρυνθεί η γκάμα χρωμάτων που μπορούν να δουν.

orasi mwrou

Μωρό 4-8 μηνών

Το βρέφος πλέον μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα και αντικείμενα που βρίσκονται μέχρι και δύο μέτρα μακριά του. Μπορεί να παρατηρήσει ακόμα και τις λεπτομέρειες σε μία εικόνα και η όραση του σταδιακά τελειοποιείται.

Μωρό 9-12 μηνών

Το χρώμα των ματιών του μωρού από τον 9ο μήνα κι έπειτα είναι το μόνιμο, που θα έχει μόνιμα σε όλη του τη ζωή. Μέχρι τους 12 μήνες, θα έχει τελειοποιηθεί η όρασή του και θα μπορεί να δει ό,τι βλέπει κι ένας ενήλικας. Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά μπορούν να παίξουν κρυφτό και αναγνωρίζουν εικόνες και κρυμμένα αντικείμενα.

Πηγή πληροφοριών: sciencedaily.com / momjunction.com


Πηγή