Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι θέλει μια ψυχολόγος να γνωρίζουν οι γονείς που βάζουν τα παιδιά τους σε «time out»

Τα νήπια μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και οι γονείς αναπτύσσουν την ικανότητα να μπορούν να είναι «ζεστοί» και αυστηροί ταυτόχρονα. Ο ιδανικός γονεϊκός συνδυασμός.

Οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν την ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς που έχουν τα μικρά παιδιά τους από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η μέθοδος «time out», είναι μια μέθοδος που οι περισσότεροι γονείς θεωρούν σωστή, ωστόσο έχει παρεξηγηθεί και έχει παρερμηνευτεί, με μια πληθώρα αντικρουόμενων πληροφοριών στο διαδίκτυο, που συχνά υπογραμμίζουν τις πιθανές βλάβες.

Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική για παιδιά ηλικίας από δύο έως οκτώ ετών – όταν χρησιμοποιείται περιστασιακά, ήρεμα, σύντομα και όταν η διαδικασία είναι προγραμματισμένη και κατανοητή τόσο από τον γονέα όσο και από το παιδί.

Ακόμα και ο καθηγητής ψυχιατρικής του UCLA, Dan Siegel και συγγραφέας του No Drama Discipline, υποστηρίζει αυτή την τεχνική.

Ποια θεωρία κρύβεται πίσω από την μέθοδο «time out»;

Η προσοχή ενός γονέα είναι είναι πάντα στραμμένη στο παιδί. Ακόμη και στο σπίτι της γιαγιάς.

Οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά που ενισχύεται ή ανταμείβεται συνήθως αυξάνεται σε συχνότητα. Εάν φορέσετε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια και οι φίλοι σας τα σχολιάσουν θετικά, ίσως να τα φορέσετε ξανά.

Συχνά όταν ένα παιδί ενεργεί, οι γονείς το ανταμείβουν τυχαία, με την παροχή μεγαλύτερης προσοχής: «Σου είπα να μην το κάνεις αυτό! Σταμάτα! Έλα τώρα, ξέρεις ότι δεν πρέπει να το κάνεις αυτό στην αδερφή σου …»

methodos time out 4

Παρόλα αυτά, τα παιδιά μερικές φορές λαμβάνουν λιγότερη προσοχή για τις «θετικές» συμπεριφορές που δικαιολογούν τους επαίνους. «Τι ωραία που παίζεις με την αδερφή σου!», «Σε ευχαριστώ που το ζήτησες ευγενικά», «Μπράβο που θυμήθηκες να πλύνεις τα δόντια σου!».

Η μέθοδος «time out» μπορεί να ενεργοποιήσει αυτό το μοτίβο αλληλεπίδρασης στο κεφάλι του.

Πώς πρέπει να εφαρμόζετε τη μέθοδο «time out»

Η χρονική διάρκεια περιλαμβάνει τη σκόπιμη, σύντομη και προκαθορισμένη απόσυρση της προσοχής των γονέων όταν το παιδί δεν έχει συμμορφωθεί με σαφή και λογική οδηγία.

Οι γονείς πρέπει πρώτα να σιγουρευτούν ότι η οδηγία τους είναι σαφής και κατάλληλη για την ανάπτυξη του παιδιού («Μάζεψε τα παιχνίδια σου»). Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να συμμορφωθεί, ίσως μετρήσετε μέχρι το πέντε (από μέσα σας).

Στη συνέχεια, επαναλάβετε την εντολή, ειλικρινά λέγοντας στο παιδί ποια θα είναι η συνέπεια. Αυτό δεν αποτελεί απειλή, δηλώνει τι θα συμβεί και δίνει στο παιδί άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθεί – ίσως να μην έχουν ακούσει την πρώτη φορά. («Εάν δεν μαζέψεις τα παιχνίδια σου θας πας στο δωμάτιό σου.»)

Δώστε στο παιδί άλλα λίγα δευτερόλεπτα για να συμμορφωθεί μετά την προειδοποίηση. Στη συνέχεια, οδηγήστε το στο δωμάτιό του. Τη μέθοδο «time out» διαλέγετε εσείς που θα την εφαρμόσετε. Αν δεν είναι το δωμάτιό του, ίσως να είναι ένα μαξιλάρι σε μια γωνία, μια καρέκλα ή ένα χαλάκι.

Πείτε κάτι ξεκάθαρο όπως: «Μείνε στην καρέκλα μέχρι να πω ότι μπορείτε να κατέβεις». Η χρονική περίοδος πρέπει να είναι τρία έως πέντε λεπτά για τα μικρά παιδιά και όχι περισσότερο.

Όταν είναι αρκετά ήρεμο, πηγαίνετε κοντά του και πείτε: «Κάθεσαι ήσυχα, μήπως είσαι έτοιμος να μαζέψεις τα παιχνίδια σου;»

Εάν ναι, τότε μαζεύει τα παιχνίδια του και σταματά να μετρά ο χρόνος. Είναι ώρα για επανασύνδεση!

Εάν όχι, «Μείνε στην καρέκλα μέχρι να πω ότι μπορείς να κατέβεις» και ο χρόνος ξεκινά ξανά. Ο γονέας, όχι το παιδί, αποφασίζει πότε τελειώνει ο χρόνος.

methodos time out 3

Αν δεν δεχθεί το παιδί να μπει σε «time out»

Αν το παιδί αρνείται να μπει σε «time out», αποφασίστε εγκαίρως για το τι θα κάνετε. Τα παιδιά κάτω των 7 ετών, οι γονείς μπορούν να τα μεταφέρουν απαλά στον χώρο «time out».

Τα παιδιά ηλικίας άνω των επτά χρειάζονται μια άλλη προσέγγιση, όπως η απώλεια προνομίων (ότι tablet ή κινητό) μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος του «time out»

Τι να μην κάνετε

  • μην χρησιμοποιείτε το χρόνο για παιδιά κάτω των 2 ετών
  • να κρατάτε τα πράγματα ήρεμα, δίκαια και προβλέψιμα
  • προσπαθήστε να αποφύγετε δηλώσεις που συγχέουν τις κρίσεις του παιδιού και τη συμπεριφορά του
  • μην επωφεληθείτε από τη μέθοδο αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο περιστασιακά

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να επιδιώξετε την τελειότητα. Απλά πρέπει να είστε καλοί με τα παιδιά σας.

Melanie Woodfield
Κλινική Ψυχολόγος και Σύμβουλος υγείας στο Council Foxley Fellow, του Πανεπιστημίου του Auckland

πηγή: theconversation.com


Πηγή