Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι καταλαβαίνει ένα μωρό 0 έως 6 μηνών;

Μην αφήνετε ανεκμετάλλευτες τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής του μωρού σας.

Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα μωρά, επειδή δε βγάζουν ήχους και δεν κινούνται πολύ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ό, τι συμβαίνει γύρω τους και δεν μπορούν να μάθουν. Ξέρουμε όμως ότι αυτό είναι λάθος.

Νεογέννητο:Το μωρό σας θα εστιάζει στο πρόσωπό σας κάθε φορά που θα το φέρνετε κοντά και μπορεί να διακρίνει τη φωνή σας. Ειδικοί επιμένουν ότι μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας αν είναι σε απόσταση 20-15 εκατοστών ήδη από την ηλικία των 36 ετών.
4 εβδομάδων: Αν το πρόσωπό σας είναι κοντά για να εστιάζει πάνω του, θα σας παρακολουθεί ενώ μιλάτε και θα μιμείται την ομιλία σας ανοιγοκλείνοντας το στόμα του. Μιμείται επίσης τις κινήσεις του προσώπου σας. Χρησιμοποιεί τους σωστούς μυς για να χαμογελά και να κάνει γκριμάτσες.
6 εβδομάδων: Σας ανταποδίδει το χαμόγελό σας και τα μάτια του παρακολουθούν ένα παιχνίδι.
8 εβδομάδων: Αν κρατήσετε κάτι ζωηρόχρονο πάνω από το κεφάλι του, θα χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα για να εστιάσει το βλέμμα του πάνω του και μετά θα το παρακολουθεί καθώς το κινείτε από τη μια πλευρά στην άλλη.
3 μηνών: Βλέπει αμέσως ένα παιχνίδι που κρατάτε από πάνω του. Θα σας χαμογελά όταν μιλάτε και θα βγάζει φωνίτσες και γουργουρητά ευχαρίστησης. Θα δείχνει φανερά σημάδια περιέργειας και ενδιαφέροντος για όσα γίνονται γύρω του.
4 μηνών: Την ώρα του ταΐσματος θα δείχνει ενθουσιασμένο. Θα του αρέσει πολύ να του βάζετε μαξιλάρια στην πλάτη και να είναι ελαφρώς σηκωμένο για να βλέπει ό,τι συμβαίνει γύρω του. Θα στρέφει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση οποιουδήποτε ήχου ακούει.
5 μηνών: Θα έχει συναίσθηση των περίεργων καταστάσεων και θα μπορεί να εκφράζει φόβο ή θυμό.
6 μηνών :Το μωρό σας θα ενδιαφέρεται πολύ για τους καθρέφτες και το είδωλό του. Επίσης, θα αρχίσει να δείχνει προτιμήσεις για συγκεκριμένες τροφές.


Πηγή