Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τι μπορώ να φάω τα Χριστούγεννα, τώρα που είμαι έγκυος;

Οι εορτές είναι προ των πυλών και οι επισκέψεις σε οικογενειακά και φιλικά γεύματα δίνουν και παίρνουν. Μπορείτε όμως να συμμετάσχετε κι εσείς στο εορταστικό κλίμα τώρα, που είστε έγκυος; Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης, που πρέπει να πάρετε;

Τι κρέας μπορώ να φάω από το γιορτινό τραπέζι;
Ο «βασιλιάς» του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι φυσικά η γαλοπούλα. Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επομένως, φυσικά και μπορείτε να απολαύσετε τη γαλοπούλα σας χωρίς φόβο, αρκεί να είναι καλά ψημένη.

Προσέξτε να μην υπάρχει πουθενά αίμα στη σάρκα της γαλοπούλας σας και το κρέας να αποκολλάται εύκολα από το κόκαλο. Αν την ψήνετε μόνη σας μπορείτε να πιέσετε με το πλατύ του μαχαιριού το κρέας, αν οι χυμοί του έχουν ένα ερυθρωπό χρώμα, σημαίνει πως χρειάζεται ακόμα ψήσιμο, έως ότου τα υγρά της να είναι σχεδόν διάφανα.

Από το ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν λείπει ούτε το χοιρινό, το οποίο είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, επομένως μπορείτε να το καταναλώσετε. Φυσικά και στην περίπτωση αυτή πρέπει να είναι καλά ψημένο.

Γενικά ο οργανισμός σας κατά την κύηση είναι πιο ευαίσθητος σε ό,τι αφορά τη δηλητηρίαση από τροφές. Γι’ αυτό η σωστή παρασκευή του γεύματος είναι εξαιρετικά σημαντική και το κρέας πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο.

Ποια λαχανικά μπορώ να καταναλώσω;
Αν τα λαχανικά είναι ψημένα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε. Αν αντίθετα τα λαχανικά είναι ωμά, τότε αυτά πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα, για το φόβο του τοξοπλάσματος. Έτσι καλό θα ήταν να αποφύγετε τη σαλάτα, αν δεν είστε βεβαία για την παρασκευή της.

Με τα τυριά τι γίνεται;
Είναι συνηθισμένο να καταναλώνονται τυριά, ως συνοδευτικό του κυρίως γεύματος ή μετά από αυτό. Καλόν είναι να αποφεύγονται τα τυριά, που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα. Τέτοια τυριά είναι η Φέτα, το Brie, το Camembert, το Blue Cheese και το Roquefort.

Γλυκά μπορώ να φάω;
Το γιορτινό τραπέζι δεν θα ήταν πλήρες χωρίς τα παραδοσιακά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αλλά και τα γλυκίσματα γενικότερα. Σε γενικές γραμμές δεν απαγορεύεται να τα δοκιμάσετε, εκτός φυσικά, αν για ιατρικούς λόγους, όπως είναι το υψηλό σάκχαρο, πρέπει να τα αποφύγετε. Βέβαια, καλόν είναι πάντα να έχετε υπόψη σας την υψηλή θερμιδική τους αξία και να προσπαθήσετε να «αντισταθείτε» στο «δεύτερο» ή τουλάχιστον στο «τρίτο» μελομακάρονο….

Οινοπνευματώδη μπορώ να πιώ;
Έρευνες σε σχέση με την ασφάλεια της κατανάλωσης του οινοπνεύματος για το έμβρυο αφορούν κατά κύριο λόγο την υπερβολική κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή οι ενδεχόμενες βλάβες στο έμβρυο είναι σημαντικές. Δεν έχει καταγραφεί πουθενά «ασφαλές» όριο κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Συνεπώς, αν και φαίνεται πως ένα ποτήρι κρασί, είναι απίθανο να βλάψει το μωράκι σας, ο δρόμος της ασφάλειας είναι η αποχή.

Αναψυκτικά μπορώ να πιώ;
Δεν υπάρχει απόλυτη αντένδειξη της κατανάλωσης αναψυκτικών κατά την εγκυμοσύνη. Εντούτοις, η κατανάλωση αυτή πρέπει να γίνεται με μέτρο και έχοντας πάντα υπόψη και συνυπολογίζοντας την υψηλή θερμιδική αξία των διαφόρων αναψυκτικών και την περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη.

Η κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής;
Ο καφές είναι συχνά αναπόσπαστο μέρος του «επιλόγου» του γιορτινού γεύματος. Το δημοφιλές αυτό ρόφημα όμως, όπως άλλωστε και τα αναψυκτικά, αλλά και το τσάι περιέχουν καφεΐνη. Η ουσία αυτή διαπερνά τον πλακούντα και ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, ενώ υπάρχουν και μελέτες, που έχουν συνδέσει την κατανάλωσή της με αύξηση του κινδύνου αποβολής. Η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης δεν συνιστάται να υπερβαίνει τα 200 χιλιοστόγραμμα. Αυτή είναι η ποσότητα, που περιέχεται μέσα σε δύο φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ, σε τέσσερα φλιτζάνια τσάι ή σε πέντε κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα.

Αντί επιλόγου
Η εγκυμοσύνη δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να απολαύσετε ένα γιορτινό γεύμα με φίλους ή με την οικογένειά σας. Δεν υπάρχει λόγος να απέχετε εσείς από το εορταστικό κλίμα και να μην απολαύσετε τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές απλά και μόνο επειδή είστε έγκυος! Αρκεί να μη χαθεί το μέτρο και να μην ξεχνάτε – πώς θα μπορούσατε άλλωστε – πως δεν χωνεύετε το γεύμα σας το ίδιο εύκολα, όπως πριν.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 
email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy56981 = 'care' + '@'; addy56981 = addy56981 + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; var addy_text56981 = 'care' + '@' + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text56981); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  


Πηγή