Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τι να αποφύγουν οι γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία

Στην εφηβεία προετοιμαστείτε για μία περίοδο με πολλές αναταραχές, ορμονικές διαταραχες, καβγάδες και κόντρες. Θα δοκιμαστούν τα ορια σας και η υπομονή σας.

Διαλέξτε τις μάχες σας, υποχωρήστε όταν πρέπει και μείνετε σταθεροι όταν είναι απαραίτητο.

Αποφυγετε να κάνετε τα εξής:

1. Να παρασύρεστε απο αυτά που λενε τα βιβλία για γονείς
Πολλές φορές τα βιβλία είναι  χρήσιμα γιατί σας δίνουν μία οπτική που δεν είχατε υπολογίσει, αλλά πολλές συμβουλές ίσως να μην ταιριάζουν σε εσάς και αυτό να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας και να σας προκαλέσει πρόσθετο άγχος. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Διαλέξτε τι θα ακολουθήσετε, φιλτράρετε τις συμβουλές και αποφασιστε τί από όλα θα κάνετε. Μην ξεχνάτε πως εσεις ξέρετε καλύτερα τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και την οικογένειά σας.

2. Βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην υπακοή και την ελευθερία
Μπορεί να παθαίνετε πανικό κάθε φορά που το παιδί σας «παραστρατεί» από τους αυστηρότατους κανόνες που έχετε θέσει. Αντίθετα, μπορεί να αποφεύγετε να έρθετε σε σύγκρουση γιατί νομίζετε ότι κάτι τέτοιο θα διώξει μακριά το παιδί. Βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην υπακοή και την ελευθερία. Κανένα άκρο δεν είναι σωστό.

3. Μην τρελαίνεστε με ασήμαντες μάχες
Μπορεί να διαφωνείτε με τα καινούρια ρούχα της έφηβης κόρης σας ή με το χόμπι του έφηβου γιου. Πριν επέμβετε δραστικά, πάρτε μία ανάσα. Αν κάτι δεν βάζει την υγεία του παιδιού σας σε κίνδυνο, μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά ελεύθερα να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να μάθουν από τις συνέπειες . Να θυμάστε ότι η αποτυχία και η απογοήτευση, είναι μέσα στη ζωή .

Φροντίστε να βρίσκετε χρόνο για τα παιδιά σας για να τα βοηθήσετε στην εφηβεία. Ακόμα και αν σας φέρνουν αντιρρήσεις, εσείς είστε η σταθερά τους και η ασφάλειά τους.


Πηγή