Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Τι να κάνεις όταν η μάσκα προκαλεί σπυράκια στα χείλη σου

Μπορείς ν’ απαλλαγείς από αυτούς τους ερεθισμούς εύκολα και γρήγορα.

Έχουμε πια μάθει να ζούμε με τις μάσκες! Υφασμάτινες ή μιας χρήσης, αποτελούν το must αξεσουάρ σε κάθε μας κίνηση και εμφάνιση.

Ακόμη κι αν έχεις εμβολιαστεί, η μάσκα σε κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική προκειμένου να σου παρέχει μια extra προστασία για την προφύλαξή σου από τον κορονοϊό.

Μπορείς να βρεις πολλούς λόγους για να τις αντιπαθείς όμως είναι η πιο ασφαλής λύση για την αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού.Τώρα τον χειμώνα βέβαια ίσως να νιώθεις λίγο καλύτερα καθώς κρατά ζεστή τη μύτη και τα χείλη σου, όμως η συχνή εφαρμογή της με το δέρμα μας μπορεί να προκαλέσει και αρκετούς ερεθισμούς.

Τι είναι η maskne

Οι μάσκες προστασίας μπορεί ν’ αποτελέσουν το τέλειο έδαφος για τη δημιουργία ακμής, τη λεγόμενη maskne, αλλά και για την εμφάνιση πολλών αλλεργικών εξανθημάτων. Μερικοί έχουν επισημάνει ακόμη, ότι οι μάσκες μπορούν να προκαλέσουν πληγές από το κρύο ή ακόμα και εμφάνισης έρπης (ειδικά σε όσους έχουν προδιάθεση) στα χείλη μας.

Αλλεργικά εξανθήματα – Αίτια

Οι πληγές από το κρύο ή οι φουσκάλες που εμφανίζονται στα χείλη όταν έχουμε πυρετό προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πληγές γύρω από το στόμα μας. Κανείς δεν ξέρει γιατί συμβαίνει μια τέτοια έξαρση, όμως οι γιατροί αναφέρουν πιθανές αιτίες την έκθεσή μας στο ηλιακό φως, το άγχος αλλά και την υπερβολική ξηρότητα του δέρματος.

Μια πληγή από το κρύο συνήθως θεραπεύεται από μόνη της, αλλά υπάρχουν ειδικές κρέμες που μπορείς να βρεις στο εμπόριο ώστε να σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα γρηγορότερα.

Υπάρχει ένας πιθανός λόγος για τον οποίο η πανδημία προκαλεί πληγές γύρω από το στόμα μας και ο λόγος -σύμφωνα με τους ειδικούς- δεν είναι η χρήση μάσκας. Μια συγκεκριμένη μελέτη ανέφερε αυτό που ονομάζουν οι επιστήμονες «ισχυρή σχέση» μεταξύ του άγχους και των πληγών αυτών γύρω από το στόμα μας.

«Το άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση πληγών και ακμής. Εάν υποφέρετε από ακμή ή έχετε δει την επανεμφάνιση έρπης επάνω στα χείλη σας, μάλλον θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας με κάποιες τεχνικές χαλάρωσης», υποστηρίζει ο Donald Brown, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Houston Methodist. Και προσθέτει: «Εάν έχετε παρατηρήσει ότι οι εκρήξεις σας συνδέονται με το φως του ήλιου, βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει αντηλιακό στα χείλη πριν βγείτε στον ήλιο».


Πηγή