Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τι να κάνετε αν το μωρό πέσει από το κρεβάτι

Μπορεί να συμβεί και στους πιο προσεκτικούς γονείς. Αρκεί ένα δευτερόλεπτο,που δεν θα έχουν στραμμένη την προσοχή στο μωρό τους, για να πέσει από το κρεβάτι, το ριλάξ, τον καναπέ. Για όσους το έχουν ζήσει κάνουν λόγο για μια σοκαριστική εμπειρία.

Τι κάνετε λοιπόν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

« Η συμβουλή μου είναι να δείτε τη γενική συμπεριφορά του μωρού», αναφέρει η γιατρός Roxanne MacKnight και προσθέτει: «Εάν κλαίει αλλά στη συνέχεια ηρεμήσει μετά από μια αγκαλιά, πιθανότατα δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο εξακολουθείτε να το παρακολουθείτε για μια ημέρα περίπου».

Σημάδια ανησυχίας

«Εάν ενεργούν ασυνήθιστα, κάνουν εμετό, δεν έχουν διάθεση , παρουσιάζουν έντονη υπνηλία ή δεν μπορούν να σταθούν, πιθανότατα είναι σημάδια που μαρτυρούν τραυματισμό στο κεφάλι », λέει η MacKnight. «Επίσης, προσέξτε αν δεν κινεί κάποιο μέρος του σώματός του, όπως το πόδι ή τον καρπό».
Σε κάθε περίπτωση θα επικοινωνήσετε αμέσως μετά την πτώση του μωρού, με τον παιδίατρο για να σας δώσει αναλυτικές οδηγίες.

Ποιες είναι μερικές κοινές περιοχές τραυματισμού;

«Η πιο κοινή περιοχή για τραυματισμό είναι το μπροστινό μέρος του κρανίου επειδή τα περισσότερα μωρά τείνουν να πέφτουν προς τα εμπρός όταν προσγειώνονται», λέει ο Tim Lynch, παιδίατρος. «Το δεύτερο, πιο συνηθισμένο σημείο είναι το πίσω μέρος του κεφαλιού . Εάν χτυπήσουν τη μία πλευρά του κεφαλιού τους θεωρείται αρκετά επικίνδυνο επειδή τα οστά είναι λίγο πιο λεπτά κι ορισμένες από τις υποκείμενες αγγειακές δομές μπορεί να υποστούν βλάβη», επισημαίνει ο κ. Lynch.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την πτώση

Ποτέ μην αφήνετε τα μωρά χωρίς επίβλεψη σε καναπέ ή κρεβάτι και να χρησιμοποιείτε πάντα ιμάντες ασφαλείας σε καρέκλες και καροτσάκια. Φροντίστε να εγκαταστήσετε μια πύλη ασφαλείας ειδικά στις σκάλες όταν το παιδί σας είναι τεσσάρων μηνών γιατίσε αυτή την ηλικία τα μωρά αρχίζουν να σέρνονται και προσπαθούν να πιαστούν από όπου μπορούν.

Πηγή: todaysparent.com


Πηγή