Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Τι να περιμένετε και πώς να αναρρώσετε από την καισαρική τομή

Είτε ήταν προγραμματισμένη είτε προέκυψε, η καισαρική είναι μια συνηθισμένη επέμβαση. Δεν είναι όμως ασήμαντη. Χρειάζεται προσοχή, έξτρα φροντίδα και ηρεμία.

Μερικές συμβουλές:

Πρώτα από όλα μη νιώθετε τύψεις και ενοχές. Ακόμη και αν θέλατε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό, ο γιατρός ή εσείς κρίνατε κάτι διαφορετικό. Δε χρειάζονται εξηγήσεις σε τρίτους. Είναι δική σας υπόθεση και μόνο.

Η επέμβαση είναι μεγάλη και εσείς έχετε ράμματα. Θα πονάτε στο βήχα και το φτέρνισμα, και για λιγο καιρό,θα πονάτε ακόμη και με το γέλιο. Αποφύγετε να ξεκαρδίζεστε, γιατί θα έχετε οξείς πόνους χαμηλά στην κοιλιά και δεν είναι πολύ ευχάριστο.

Μην αγνοείτε την τομή σας. Φροντίστε να μάθετε πριν φύγετε από το μαιευτήριο, ό,τι απαιτείται για να την κρατάτε καθαρή και στεγνή. Σε κάθε σας απορία, μη διστάζετε να τηλεφωνήσετε στο γιατρό ή τη μαία σας.

Μην κάνετε δίαιτα μετά την καισαρική. Ειδικά με πρωτεϊνες για γρήγορη απώλεια κιλών! Θα χρειαστείτε άφθονες φυτικές ίνες. Και νερό. Πάρα πολύ νερό. Τις πρώτες μέρες θα το πίνετε με καλαμάκι γιατί δε θα μπορείτε να ανασηκωθείτε από τον πόνο.

Κινηθείτε όσο πιο σύντομα μπορείτε. Θα πονάτε. Αλλά μην κάθεστε κολλημένη στο κρεβάτι. Για να επανέλθουν όλα στη θέση τους γρήγορα, θα πρέπει να σηκωθείτε και να περπατήσετε. Σιγά σιγά, αργά, με βοήθεια. Είναι δύσκολο αλλά απαραίτητο.

Καλό είναι να βρίσκεται κάποιος δίπλα σας στα πρώτα βήματα, γιατί είναι πολύ πιθανό να νιώσετε μια ελαφριά ζαλάδα, μόλις σταθείτε όρθια. Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, φροντίστε να μείνετε καθιστή για λίγα λεπτά στην άκρη του.

Οταν πάτε σπίτι να είστε ήρεμη. Μη σηκώνετε βάρη, μη μετακινείτε βαριά έπιπλα, μη σκύβετε. Κρατήστε την ενέργειά σας για τη φροντίδα του μωρού. Θα τη χρειαστείτε!

Το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες πρέπει να γίνεται επίσης  με προσοχή, ενώ η οδήγηση απαγορεύεται την πρώτη εβδομάδα μετά την καισαρική τομή, γιατί οι κινήσεις που απαιτούνται (όπως το πάτημα του συμπλέκτη) θα σας πονάνε.

Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι όσο πιο πολύ ξεκουραστείτε τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε εξωτερική βοήθεια, τόσο από το σύντροφό σας όσο και από κάποιο οικείο σας πρόσωπο.


Πηγή