Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τι πιθανότητα έχει μια γυναίκα να γεννήσει με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή;

Όταν σκέφτεστε το είδος του τοκετού που επιθυμείτε, θα υπάρχουν πιθανόν συγκεκριμένες διαδικασίες που θα θέλατε , αν είναι δυνατόν, να αποφύγετε.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, είτε από το φόβο των επιπλοκών είτε γιατί φοβούνται να γεννήσουν φυσιολογικά.

Οι περισσότερες καισαρικές μπορεί να γίνουν με την πρακτική της χαμηλής εγκάρσιας τομής η οποία είναι μάλλον απίθανο ανοίξει σε έναν επόμενο τοκετό. Ο κίνδυνος να ανοίξει μία παλιά καισαρική τομή περιορίζεται στο 0,5%. Επειδή κάθε επόμενη καισαρική είναι δυσκολότερη εξαιτίας των τραυματισμένων ιστών των προηγούμενων επεμβάσεων, έπειτα από μία καισαρική, ο κολπικός τοκετός ( ο φυσιολογικός τοκετός ) είναι ασφαλέστερος για το μωρό και για τη μητέρα.

Επιπλέον , το 70 % των μητέρων που επιχειρούν τοκετό μετά από καισαρική στο παρελθόν τα καταφέρνουν καλύτερα.Όσοι αντιτίθενται στον κολπικό τοκετό έπειτα από προηγούμενη καισαρική, επισημαίνουν τον κίνδυνο ρήξης της μήτρας, που είναι μεγαλύτερος απ’ ότι σε περίπτωση δεύτερης καισαρικής. Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος του Mothersblog Μενέλαος Λυγνός, «κατ’ ουσίαν η μήτρα είναι ένας ασκός με τοιχώματα. Τα τοιχώματα της μήτρας σχηματίζονται κυρίως από μυϊκό ιστό, τα οποία κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού συσπώνται ιδιαίτερα έντονα. Κατά συνέπεια μια μήτρα, η οποία έχει «τραυματιστεί» τρόπον τινά από μια προηγούμενη καισαρική τομή, είναι θεωρητικά πιο πιθανό να υποστεί ρήξη, όσο συσπάται έντονα κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού, εφόσον το σημείο της τομής είναι ενδεχόμενο να εμφανίζει μικρότερη αντοχή.

Τα δεδομένα, τα οποία προκύπτουν από τη βιβλιογραφία σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται πως καθιστούν την απόπειρα για κολπικό τοκετό μετά από μία καισαρική τομή μία σχετικά ασφαλή διαδικασία, καθότι σύμφωνα με αυτά οι πιθανότητες για ρήξη της μήτρας κυμαίνονται μεταξύ του 0,5% και του 1%. Ο κίνδυνος όμως για ρήξη της μήτρας αυξάνεται στις περιπτώσεις, που η γυναίκα έχει υποβληθεί σε περισσότερες από μία καισαρική τομή. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας για μία γυναίκα, η οποία έχει υποβληθεί σε δύο καισαρικές τομές, είναι υπερδιπλάσιος, αφού κυμαίνεται μεταξύ του 1,8% και 3,7%.»

Οι γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά ύστερα από προηγούμενη καισαρική αλλά παίρνουν φάρμακα για την πρόκληση τοκετού, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης της μήτρας. Στην περίπτωση αυτή οι περισσότεροι μαιευτήρες προτιμούν να αρχίσει ο τοκετός χωρίς φαρμακευτικές παρεμβάσεις.


Πηγή