Τετάρτη , 17 Απρίλιος 2024

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μωρά που γεννιούνται με πολλά μαλλιά

Οι παλαιότερες γυναίκες έλεγαν, πως αν η έγκυος έχει έντονες καούρες, τότε το μωρό θα γεννηθεί με πολλά μαλλιά.

Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τους λόγους γιατί ορισμένα μωρά γεννιούνται σχεδόν φαλακρά κι άλλα έχουν πολλά μαλλιά. Πιστεύουν ωστόσο ότι τα γονίδια και το DNA παίζουν κάποιο ρόλο.

Στάδια ανάπτυξης των μαλλιών του νεογέννητου

  • 14η εβδομάδα κύησης: Αρχίζουν να αναπτύσσουν τα τριχοθυλάκια .
  • 20η εβδομάδα κύησης: Αρχίζουν να αναπτύσσονται τα φρύδια, και το χνούδι στο πάνω χείλος και το πηγούνι.
  • 22η εβδομάδα κύησης: Αρχίζουν να αναπτύσσονται τρίχες σε όλο το σώμα (lanugo) , οι οποίες είναι πολύ λεπτές, άχρωμες και είναι το πρώτο προϊόν των τριχοθυλακίων.
  • 23η εβδομάδα κύησης: Μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη αρχίζει να προσθέτει χρώμα στα μαλλιά τους.

Οι τρίχες του σώματος του μωρού σας συνήθως πέφτουν γύρω στην 24η έως την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν φύγει πριν από τη γέννηση, αν και μερικά πρόωρα μωρά είναι ακόμα καλυμμένα με lanugo.

Τα μαλλιά στο κεφάλι του μωρού σας είναι μια άλλη ιστορία. Τα ωοθυλάκια που αναπτύσσονται ενώ βρίσκονται στη μήτρα, σχηματίζουν ένα μοτίβο μαλλιών που θα έχουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τα μαλλιά είναι ορατά στο κεφάλι του μωρού σας και μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα ή αργά κατά τη διάρκεια των εβδομάδων πριν από τη γέννηση.

Τα μαλλιά των μωρών αλλάζουν μετά τον τοκετό

Τα περισσότερα από τα μαλλιά με τα οποία γεννιέται ένα μωρό χάνονται στους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Ακόμα και τα μικρά παιδιά που γεννιούνται με πολλά μαλλιά μπορεί να τα «χάσουν» μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά μην ανησυχείτε, θα βγουν νέα.

Τα μαλλιά του μωρού σας πέφτουν λόγω ορμονικών αλλαγών στο σώμα τους. Όταν μεγαλώνουν στη μήτρα σας, λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ορμονών από εσάς. Μετά τη γέννηση, αυτά τα επίπεδα ορμονών πέφτουν κατακόρυφα, προκαλώντας διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών τους.

Όταν το μωρό σας ξεκινά έναν νέο κύκλο ανάπτυξης μαλλιών, τα παλιά μαλλιά πέφτουν, προκαλώντας προσωρινά μπαλώματα ή φαλακρά σημεία. Τα νέα μαλλιά πιθανότατα θα έχουν διαφορετική υφή ή χρώμα από αυτό που γεννήθηκαν.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι τα μαλλιά του μωρού σας. Τα γονίδια μπορούν να αλληλεπιδράσουν με απροσδόκητους τρόπους. Το χρώμα ή η υφή των μαλλιών του παιδιού σας μπορεί να προέρχονται από οποιονδήποτε στο γενεαλογικό σας δέντρο. Τα ζευγάρια που έχουν ξανθά μαλλιά θα μπορούσαν να κάνουν μωρά με σκούρα ή κόκκινα μαλλιά ή ένα μωρό που γεννήθηκε με ίσια μαλλιά θα μπορούσε αργότερα να κάνει μπούκλες!

Πηγή: webmd.com


Πηγή