Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το κολόστρο ή πρωτόγαλα

Όσο ο πλακούντας βρίσκεται στη μήτρα, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης εμποδίζουν τη δράση των ορμονών που προκαλούν την παραγωγή γάλακτος, αλλά μπορεί από εδώ και πέρα να παρατηρήσετε ότι ρέει από τις θηλές σας ένα διαυγές υγρό.

Πριν από το γάλα, το στήθος παράγει κολόστρο, ένα πολύ θρεπτικό σκουροκίτρινο υγρό, που περιέχει πολλές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, υγιεινά λιπαρά και αντισώματα. Είναι πολύ εύπεπτο – η τέλεια τροφή για το μωρό. Και δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Μερικές κουταλιές του γλυκού προσφέρουν εξαιρετικά συμπυκνωμένη διατροφή και το κρατούν ενυδατωμένο μερικές μέρες μέχρι να «κατεβάσετε» γάλα.

Το κολόστρο έχει καθαριστική δράση στο μωρό και το βοηθά να αποβάλει τα πρώτα του κόπρανα (μηκώνιο) πράγμα σημαντικό για την απομάκρυνση της περίσσειας χολερυθρίνης που μπορεί να προκαλέσει ίκτερο.

Προστατεύοντας το μωρό σας

Ένα από τα αντισώματα στο κολόστρο είναι η εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α, slgA, η οποία κυριολεκτικά περνά ένα προστατευτικό στρώμα στο εσωτερικό του εντέρου του μωρού για την πρόληψη προσβολής του από ενδεχόμενα αλλεργιογόνα. Ένα μωρό που τρέφεται με κολόστρο τις πρώτες μέρες μπορεί να αντισταθεί καλύτερα στα παθογόνα βακτήρια και στους ιούς, και χάρη στη slgA, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει αλλεργίες.

Ένας βασικός λόγος για να προσπαθήσετε να θηλάσετε είναι να συνεχίσετε να προσφέρετε στο μωρό σας αυτή την προστασία τους πρώτους μήνες, μέχρι να μπορέσει να παράγει δικά του αντισώματα. Ακόμα κι αν δεν σκέφτεστε να θηλάσετε για πολύ, αξίζει να του προσφέρετε αυτό το πρώτο γάλα για να έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 


Πηγή