Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τι πρέπει να κάνω αν η κόρη μου θέλει να βάψει τα μαλλιά της;

Τη στιγμή που η κόρη σας, σας ανακοινώσει ότι θέλει να βάψει τα μαλλιά της, μην σπεύσετε να πείτε ένα μεγαλοπρεπές όχι. Είναι σημαντικό να μάθετε, μαζί με το παιδί σας, γιατί πιστεύει ότι η αλλαγή του χρώματος των μαλλιών του είναι σημαντική.

Σύμφωνα με τον Rick DeBoest, MA, LMHC, LCAC, CSAYC, Διευθυντή Υπηρεσιών Υγείας, η επιθυμία αυτή συνήθως πηγάζει από την ανάγκη των κοριτσιών να ξεχωρίσουν ή να μιμηθούν κάποια άλλη συνομήλική τους.

Πριν πάρετε την απόφασή σας σκεφτείτε τα εξής:

Προφανώς, υπάρχουν εύλογοι λόγοι για τους οποίους δεν θα θέλατε να αλλάξει την εμφάνισή της η κόρη σας, ειδικά αν είναι μικρή, αλλά πρέπει να το σκεφτείτε και να το δείτε από την δική της οπτική.

Αρχικά, θυμηθείτε πώς νιώθατε εσείς στην εφηβεία σας, όταν προσπαθούσατε να ανακαλύψετε τον εαυτό σας. Συχνά, το ντύσιμο με ένα συγκεκριμένο στυλ και το βάψιμο των μαλλιών είναι το πρώτο άλμα σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής.

Ηλικία

Ναι, έχει σημασία η ηλικία της κόρης σας. Στην ηλικία των 12 ή 15 ετών αρχίζουν να έχουν συνείδηση του πώς θέλουν να εμφανίζονται στον κόσμο. Είναι σίγουρα πιο λογικό να επιτρέπεται αυτή η μικρή αλλαγή στην εμφάνιση για μεγαλύτερα παιδιά. Μιλήστε μαζί της με επιχειρήματα και καλή πρόθεση.

Χρώμα

Ίσως η κόρη σας θέλει να βάψει τα μαλλιά της στην πιο σκούρα απόχρωση του μαύρου. Ή, ίσως θα προτιμούσε να τα κάνει πιο ξανθά. Φυσικά, και τα δύο είναι ακραία παραδείγματα που είναι δύσκολο να «διορθωθούν» αν αλλάξει γνώμη, αλλά το χρώμα που θα επιλέξει θα πρέπει σίγουρα να είναι ένας παράγοντας για το αν θα της επιτρέψετε να αλλάξει την απόχρωση των μαλλιών της ή όχι. Μια ή δύο αποχρώσεις πιο ανοιχτόχρωμη ή πιο σκούρα από το φυσικό χρώμα των μαλλιών της δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε εναλλακτικές λύσεις.

Μόνιμη ή προσωρινή βαφή

Εάν δεν σας αρέσει η ιδέα να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της η κόρη σας, τουλάχιστον μπορείτε να συμβιβαστείτε και να της επιτρέψετε να χρησιμοποιήσει βαφή που φεύγει σταδιακά με το λούσιμο. Αλλωστε, δεν είναι μόνο η απόχρωση της μόνιμης βαφής που πρέπει να σας προβληματίσει αλλά και οι χημικές ουσίες που περιέχουν και μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά της έφηβης κόρης σας. Αυτή την παράμετρο θα πρέπει να την σκεφτείτε και οι δύο.

Τι άλλο πρέπει να σκεφτείτε πριν λάβετε την τελική απόφαση

Η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία το παιδί αρχίζει να είναι πιο ανεξάρτητο και να κάνει τις δικές του επιλογές. Από την πλευρά σας πρέπει σιγά σιγά να του δίνετε περισσότερες ελευθερίες. Είναι λογικό να υπάρξουν συγκρούσεις, διαφωνίες και αντικρουόμενες απόψεις. Το ζητούμενο είναι να έχετε οικοδομήσει μια σχέση με το παιδί σας που να ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί ό,τι κι αν γίνει.

Με πληροφορίες από professorshouse.com, crosswindscounseling.org


Πηγή