Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τι πρέπει να φοράει το μωρό στον ύπνο

Στα μωρά δεν αρέσει να τα αλλάζουν, γι΄αυτό τις πρώτες εβδομάδες πρέπει να τους φοράτε ρούχα που θα σας επιτρέπουν να τους αλλάζετε πάνα χωρίς να τα γδύνετε εντελώς.

Τα πιο πρακτικά είναι τα ολόσωμα φορμάκια που κουμπώνουν εύκολα. Επιλέξτε όσα έχουν κουμπιά από την πατούσα έως το λαιμό, και αποφύγετε εκείνα που κουμπώνουν στην πίσω πλευρά του μωρού, ειδικά τους πρώτους μήνες.

Σε ηλικία περίπου 4 μηνών, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείτε υπνόσακο, ιδιαίτερα το χειμώνα. Το μωρό θα νοιώθει ζεστό και δε θα κινδυνεύει να ξεσκεπαστεί τις κρύες νύχτες. Αν κάνει πολύ κρύο, φορέστε του και ένα φορμάκι, αλλιώς αφήστε του μόνο το φανελάκι και την πάνα μέσα στον υπνόσακο.

Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως το μωρό τους κρυώνει ή ζεσταίνεται όταν το βάζουν για ύπνο. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε αγγίζοντας το λαιμό του, αρκεί το χέρι σας να μην είναι πολύ ζεστό ή κρύο. Αν το δέρμα του έχει περίπου την ίδια θερμοκρασία με το χέρι σας, η θερμοκρασία του μωρού είναι σωστή.

Αν είναι υγρό και ιδρωμένο, ίσως ζεσταίνεται πολύ. Αν το έχετε σκεπάσει με κουβέρτες , αφαιρέστε του μία. Αν πάλι ο λαιμός του είναι κρύος, προσθέστε μία κουβερτούλα. Μην κρίνετε ποτέ τη θερμοκρασία του μωρού από τα χέρια τους.

Τα άκρα των μωρών είναι συνήθως πιο κρύα από τα υπόλοιπα μέλη του σώματος τους και πολλές φορές μοιάζουν μελανά.

Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.


Πηγή