Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Τι συμβαίνει στην αίθουσα τοκετών; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έφτασε η στιγμή να γεννήσετε και βρίσκεστε στο μαιευτήριο.

Πριν φέρετε στον κόσμο το μωρό σας, ακολουθούνται ορισμένες διαδικασίες που είναι απαραίτητες πριν την έναρξη του τοκετού. Με την άφιξή σας λοιπόν στο μαιευτήριο, οι νοσοκόμες θα σας οδηγήσουν σε έναν βοηθητικό χώρο δίπλα στην αίθουσα του τοκετού όπου :

-Πραγματοποιείται το ξύρισμα της μικρής περιοχής γύρω από τον κόλπο και ακολουθεί η επάλειψη με ένα αντισηπτικό διάλυμα. Εάν είναι απαραίτητος ο τοκετός με καισαρική τομή, τότε ξυρίζεται κα απολυμαίνεται όλη η περιοχή που αφορά την επέμβαση ( πολλές γυναίκες έχουν φροντίσει την προσωπική τους υγιεινή πολύ πριν πάνε στο μαιευτήριο, ακριβώς για να αποφύγουν εκεί αυτή τη διαδικασία).
-Γίνεται κλύσμα. Εάν έχει γίνει ήδη στο σπίτι, είναι καλύτερα να το πείτε μόλις φτάσετε στο μαιευτήριο.
-Σας υποδέχεται η μαία που έχετε επιλέξει ή η μαία της βάρδιας η οποία θα είναι παρούσα σε όλες τις φάσεις του τοκετού. Το ίδιο ισχύει και για το γιατρό φυσικά ( υπάρχουν και εξαιρέσεις, πάντα).
-Οι επισκέψεις για έλεγχο εξαρτώνται από την πορεία των συσπάσεων: μπορεί να συμβαίνουν κάθε ώρα ή κάθε τρεις. Πριν από κάθε εξέταση, η περιοχή των γεννητικών οργάνων καθαρίζεται πάντα με ένα απολυμαντικό υγρό.
-Πραγματοποιείται ο έλεγχος των παλμών της καρδιάς του εμβρύου. Ανάλογα με την οργάνωση του μαιευτηρίου και την πορεία του τοκετού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σταθερό μόνιτορ που τοποθετείται στην κοιλιά ή να πραγματοποιηθεί η απεικόνιση με διαλείμματα. Λόγω έλλειψης των συσκευών για την απεικόνιση μέσω υπολογιστή, ο έλεγχος της καρδιάς του εμβρύου πραγματοποιείται με διαλείμματα τοποθετώντας πάνω στην κοιλιά ένα κατάλληλο ξύλινο ή μεταλλικό ακουστικό.
-Μέχρι να «σπάσουν τα νερά» μπορείτε να σηκώνεστε και να περπατάτε.
-Εάν είστε για ώρα νηστική και η διαδικασία του τοκετού παρατείνεται, μπορεί να τοποθετηθεί ορός με θρεπτικές ουσίες.
-Με το τέλος της φάσης της διαστολής, πηγαίνετε στην αίθουσα του τοκετού.

Οι φάσεις ή περίοδοι του τοκετού είναι τρεις: περίοδος διαστολής, περίοδος εξώθησης, και περίοδος υστεροτοκίας.


Πηγή