Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τοκετός με καισαρική τομή: Πώς θα αναρρώσετε γρηγορότερα φυσικά

Εάν έχετε γεννήσει το μωρό σας με καισαρική τομή, τότε η ανάρρωση μετά, σίγουρα βρίσκεται στο μυαλό σας. Δεν έχετε ακούσει και λίγα άλλωστε για την ανάρρωση μετά την καισαρική τομή και αυτό είναι ίσως που σας αγχώνει λίγο.

Γυρίσατε πίσω στο σπίτι σας, στο δικό σας κρεβάτι και σε ό,τι σας κάνει να νιώθετε άνετες. Αν και η μαία σας και ο γιατρός σας, σας έδωσαν συμβουλές για την γρήγορη ανάρρωσή σας και οδηγίες για το τι να κάνετε και τι να αποφύγετε στο σπίτι, εσείς εξακολουθείτε να χρειάζεστε συμβουλές για να χειριστείτε την ανάρρωση στο σπίτι.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης της τομής μετά από καισαρική τομή.

Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας; Να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας.

Ορίστε μερικές οδηγίες για να αναρρώσετε φυσικά στο σπίτι μετά την καισαρική τομή

Ξεκουραστείτε

Είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει, αλλά η ξεκούραση είναι απαραίτητη. Μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ή συναισθηματικά και σωματικά επιβαρυντική εμπειρία, η ανάπαυση επιτρέπει στο σώμα σας να επανέλθει και και να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό.

Ζητήστε βοήθεια από την οικογένειά σας για τις δουλειές στο σπίτι και προσπαθήστε επίσης να αφιερώσετε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας για να αναρρώσετε.

Και να θυμάστε, ξεκούραση δεν σημαίνει πάντα ύπνο. Τι σας ηρεμεί και τι σας χαλαρώνει; Κάνετε ο,τιδήποτε σας ξεκουράζει.

Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Ένα από τα πιο κοινά παράπονα μετά την καισαρική τομή είναι η δυσκοιλιότητα. Ευτυχώς, η λήψη άφθονων φυτικών ινών μπορεί να διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου.

Στόχος να τρώτε πολλά μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.

Αναζητήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα και επίσης να προσφέρετε επιπλέον οφέλη στην κοιλιά από προβιοτικά . Επιλέξτε τροφές όπως μπάμιες, βρώμη, chia και λιναρόσπορο. Αυτές είναι μερικές από τις τροφές που θα σας βοηθήσουν να μαλακώσετε τα κόπρανα σας.

Τέλος αξίζει να γνωρίζετε ότι μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη προβιοτικών πριν και μετά τον τοκετό βοήθησε στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης και άγχους.

Πιείτε αρκετά υγρά

Το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε τα υγρά που χάσατε κατά τον τοκετό. Αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Μπορείτε να έχετε μπουκάλια με νερό ή ποτήρια γύρω από το σαλόνι, την κουζίνα ή το υπνοδωμάτιο ως υπενθύμιση για να παραμείνετε ενυδατωμένες. Μπορείτε επίσης να πιείτε σπιτικά smoothies φρούτων και λαχανικών. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και νερού.

Κάντε μασάζ

Τα μασάζ χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για την πρόληψη και τη μείωση της εμφάνισης ουλών καισαρικής τομής. Επιπλέον, αυξάνουν την κυκλοφορία, φέρνοντας φρέσκο ​​αίμα και θρεπτικά συστατικά στο σημείο της τομής. Το αυτο-μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των ιστών στην περιοχή της τομής σας και γύρω από αυτήν.

Θα πρέπει ωστόσο να περιμένετε τουλάχιστον δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν κάνετε μασάζ στο σημείο της καισαρικής τομής. Αν ο γιατρός σας το επιτρέψει νωρίτερα, τότε μπορείτε και νωρίτερα.

Τι να κάνετε:

  • Εβδομάδες 2-4: Προσπαθήστε να αγγίξετε την ουλή σας
  • Εβδομάδες 4-8: Κάντε μασάζ γύρω από την ουλή σας
  • Εβδομάδες 8-12: Κάντε μασάζ στη μέση της ουλής σας
  • Εβδομάδες 12+: Κάντε μασάζ σε όλη την ουλή συμπεριλαμβανομένων των άκρων

toketos kaisariki tomi 3

Συνεχίστε να λαμβάνετε τις βιταμίνες που σας έδωσε ο γιατρός σας

Οι βιταμίνες που παίρνατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να γεμίσετε τα κενά στην τρέχουσα καθημερινή σας διατροφή για να βοηθήσετε το σώμα σας να θεραπευθεί πιο γρήγορα.

Το συμπλήρωμα που παίρνετε θα πρέπει ιδανικά να περιέχει σίδηρο, τον οποίο πιθανότατα χρειάζεστε μετά την εγκυμοσύνη και τη χειρουργική επέμβαση για την αναδόμηση των κυττάρων του αίματος σας. Και ας μην ξεχνάμε τον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη C, που είναι και τα δύο πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη σωστή επούλωση των πληγών. Αυτά θα σας φανούν χρήσιμα καθώς το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον αποθέματα θρεπτικών συστατικών για να ανακάμψει πλήρως από τον τοκετό.

Συμβουλές από το Mothersblog

Οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες μετά την καισαρική τομή και να αναρρώσετε το συντομότερο δυνατό, απλά και φυσικά. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ανάρρωσή σας και το τι επιτρέπεται και τι όχι, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγος σας. Εκείνος ξέρει το ιστορικό σας και είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας συμβουλέψει και να σας κατευθύνει.

πηγή: mother.ly


Πηγή