Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το καρότο στη διατροφή της εγκύου: Τα άγνωστα οφέλη

Η ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της μέλλουσας μητέρας και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Τι σημαίνει όμως ισορροπημένη διατροφή; Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, συχνά και μικρά γεύματα, περιορισμένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρη και λιπαρά. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι αυτής και τα οφέλη από την τακτική κατανάλωσή τους είναι πολλά.

Καρότο: Τα άγνωστα οφέλη στην εγκυμοσύνη

Το καρότο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έχουν υψηλή διατροφική αξία. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα οφέλη για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Κάνει καλό στα μάτια της εγκύου και του μωρού

Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, η οποία συμβάλλει στην υγεία των ματιών της μέλλουσας μαμάς αλλά και στην υγιή ανάπτυξη της όρασης του εμβρύου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακόμα πιο ευαίσθητο την περίοδο της εγκυμοσύνης, για αυτό είναι σημαντικό να το ενισχύετε όσο μπορείτε μέσω της διατροφή σας. Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη C, η οποία θωρακίζει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό, προστατεύοντας έτσι από λοιμώξεις και ιώσεις και εσα΄ς, αλλά και το μωρό.

Συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου

Τα καρότα περιέχουν ασβέστιο και β-καροτίνη η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου και συμβάλουν στη δημιουργία υγιή οστών και μυών. Επίσης, τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και φολικό οξύ, συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού.

Προλαμβάνει την αναιμία

Τα καρότα είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου αλλά και βιταμίνης C, η οποία βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση του σιδήρου.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και οι φυτικές ίνες που περιέχει το καρότο βοηθούν στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψή της.

Συνταγές με καρότα

Τα καρότα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πληθώρα συνταγών, από μία απλή σαλάτα, μέχρι ένα λαχταριστό carrot cake σε περίπτωση που έχετε λιγούρα για κάτι γλυκό. Δείτε παρακάτω τρεις συνταγές.

Υγιεινά carrot cake μάφινς

 

Σαλάτα με καρότο και σταφίδες

 

Καροτόσουπα

 
Πηγή πληροφοριών: parenting.firstcry.com


Πηγή