Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το μωρό βγάζει δόντια – Πως επηρεάζεται ο ύπνος του;

Όπως έχει αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο η παιδίατρος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μαριαλένα Κυριακάκου, η έκφυση της οδοντοφυΐας ξεκινά όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία περίπου τριών μηνών. Το πρώτο δοντάκι πιθανότατα να κάνει την εμφάνισή του μερικές εβδομάδες αργότερα, ωστόσο δε πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και το ίδιο ισχύει και για τον ρυθμό ανάπτυξής του.

Το βέβαιο είναι ότι η έκφυση της οδοντοφυΐας αποτελεί μία φυσική διαδικασία και οι ενοχλήσεις και τα πονάκια είναι αναμενόμενα. Το μωρό είθισται στη φάση αυτή είναι πιο ευερέθιστο, ιδιαίτερα όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, αφενός γιατί είναι πιο κουρασμένο και αφετέρου γιατί δεν περισπάται με εικόνες και παιχνίδια που του τραβούν την προσοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας και το κάνουν να ξεχαστεί.

Εκτός από το κλάμα και την έντονη ανησυχία, άλλα συμπτώματα οδοντοφυΐας είναι:

  • πρησμένα και ευαίσθητα ούλα
  • βάζει συνέχεια το χέρι στο στόμα
  • εκδηλώνει άρνηση για φαγητό
  • περισσότερα σάλια

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό να κοιμηθεί το βράδυ ενώ βγάζει δόντια;

Αρχικά είναι σημαντικό την περίοδο αυτή που το μωρό θα βγάζει περισσότερα σάλια, όχι μόνο λόγω της οδοντοφυΐας αλλά και λόγω του ότι το μωρό παράγει αρκετό σάλιο και το βρέφος δεν προλαβαίνει να το καταπιεί, να το σκουπίζετε αρκετά συχνά για να μην του προκαλέσουν εξανθήματα.

Για να μπορέσει το μωρό να ανακουφιστεί από τον πόνο και να κοιμηθεί ήρεμο το βράδυ δοκιμάστε τα εξής:

Κάντε μασάζ στα ούλα του

Ασκήστε ελαφριά πίεση στα ούλα του μωρού με ένα καθαρό πανάκι που πρώτα θα το έχετε βρέξει με κρύο νερό. Μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα χέρια σας αφού τα έχετε πλύνει πρώτα πολύ καλά. Η κίνηση αυτή θα ανακουφίσει το μωρό και θα το χαλαρώσει, βοηθώντας το να κοιμηθεί.

Βάλτε στα ούλα του κρύα αντικείμενα

Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να είναι ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας το οποίο θα έχειε βάλει στην κατάψυξη μισή με μία ώρα πριν τον ύπνο, ή ένα βρεγμένο πανάκι. Αφήστε το μωρό σας να το έχει στο στόμα του όση ώρα χρειαστεί μέχρι να ηρεμήσει, πάντα βέβαια υπό την επίβλεψή σας.

Κάντε το μωρό ένα χαλαρωτικό μπάνιο

Μία ακόμα λύση είναι ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο, που θα βοηθήσει το μωρό να διώξει την προσοχή του από πόνο και ενοχλήσεις. Άλλωστε το μπάνιο είναι κομμάτι της ρουτίνας του ύπνου και θα βοηθήσει το βρέφος να χαλαρώσει.


Πηγή