Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Το μωρό θα γεννηθεί αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;

Κατά την 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης  ορισμένες από τις πρώιμες κινήσεις του μωρού είναι και οι ανεξάρτητες κινήσεις των χεριών του.

Σε αυτό το στάδιο, το 90% των εμβρύων κινούν το δεξί τους χέρι περισσότερο- στα ίδια ποσοστά με τους ενήλικες. Αυτή η προτίμηση παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς τα μωρά που είναι δεξιόχειρα στην 10η εβδομάδα παραμένουν ακόμα δεξιόχειρα και στην 36η.
Οι στατιστικές λένε ότι προτίμηση αυτή διαρκεί για όλη τη διάρκεια της ζωής. Παλιότερα πιστεύαμε πώς η αιτία για τη δεξιοχειρία ή την αριστεροχειρία ήταν οι διαφορές στη δομή μεταξύ του δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Η προτίμηση αυτή του εμβρύου, όμως, εκδηλώνεται πριν αναπτυχθούν και διαφοροποιηθούν τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Ίσως η επιλογή της κίνησης του δεξιού ή του αριστερού χεριού να προκαλεί τη διαφοροποίηση των ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια οι σωματικές κινήσεις του εμβρύου μπορεί να διαμορφώνουν τον εγκέφαλό του.

Ένα παιδί έχει 46% πιθανότητες να γεννηθεί αριστερόχειρας όταν και οι δύο γονείς του είναι αριστερόχειρες και 17% όταν μόνο ο ένας γονιός είναι αριστερόχειρας. Πάντως, αυτό είναι κάτι που ο γονιός μπορεί να διαπιστώσει και μόνος του: Τα περισσότερα μωρά όταν κοιμούνται γυρνούν το κεφάλι προς τη δεξιά πλευρά και γίνονται δεξιόχειρα, ενώ είναι πολύ λιγότερα εκείνα που στρίβουν το κεφάλι προς τα αριστερά και εξελίσσονται σε αριστερόχειρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ειδικούς.

Το να είναι κανείς αριστερόχειρας σημαίνει πως ο δεξιός λοβός του εγκεφάλου του “υπερισχύει” έναντι του αριστερού. Και αυτό γιατί το σώμα μας δέχεται εντολές από τον εγκέφαλο “χιαστί”, δηλαδή η δεξιά πλευρά του σώματος από το αριστερό ημισφαίριο ενώ η αριστερή πλευρά του σώματος από το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προτίμηση προς το αριστερό χέρι έχει έμμεσες επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου. Οι αριστερόχειρες συχνά αντιπροσωπεύονται σε περιοχές δραστηριοτήτων που εξαρτώνται από ικανότητες οι οποίες εξυπηρετούνται από το δεξί ημισφαίριο, όπως η αρχιτεκτονική, η εφαρμοσμένη μηχανική, η μουσική, οι πλαστικές τέχνες κ.α.


Πηγή