Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το ρέψιμο του μωρού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Γιατί ρεύεται ένα μωρό;», «Κάθε πότε πρέπει να ρεύεται;», «Πώς θα βεβαιωθώ ότι έχει ρευτεί σωστά;» είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς από τους νέους γονείς. Και είναι λογικό. Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή κάθε μαμάς και μπαμπά και ειδικά το πρώτο διάστημα, οι απορίες που θα έχετε, θα είναι πολλές.

Είτε είστε γονιός, είτε όχι σίγουρα έχετε ακούσει για το ρέψιμο του μωρού, αυτόν τον χαρακτηριστικό και γλυκό ήχο που κάνουν μετά το φαγητό τους. Γιατί είναι όμως σημαντικό για τα μωρά να ρευτούν και πώς θα το βοηθήσετε χρησιμοποιώντας την κατάλληλη τεχνική;

Γιατί είναι σημαντικό το ρέψιμο

Με το ρέψιμο, τα μωρά αποβάλλουν τον αέρα που εισπνέουν κατά τον θηλασμό ή το τάισμα με το μπιμπερό. Εάν αυτός ο αέρα μείνει στο στομάχι του μωρού, ενδέχεται να του προκαλέσει δυσανασχέτηση και δυσφορία τα οποία θα εκφράσει με το μόνο μέσο επικοινωνίας που διαθέτει, το κλάμα.

Κάθε πότε πρέπει να ρεύεται το μωρό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μωρό πρέπει να ρεύεται μετά από κάθε γεύμα, ανεξάρτητα από το εάν δείχνει σημάδια δυσανασχέτησης ή όχι. Επιπλέον, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ρέψιμο καλό είναι να γίνεται και κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, στα διάφορα διαλείμματα του γεύματός του.

Οι τρεις μέθοδοι του ρεψίματος

Εάν δεν ξέρετε πώς να κρατήσετε το μωρό σας και να το βοηθήσετε να ρευτεί, οι παρακάτω περιγραφές ίσως σας βοηθήσουν. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι για το ρέψιμο του μωρού.

Μέθοδος 1η: Στον ώμο
Κρατήστε το μωρό σας στο στήθος σας και βάλτε ακουμπήστε το πηγούνι του στον ώμο σας. Στηρίξτε το μωρό σας με το ένα χέρι και τρίψτε το με το άλλο απαλά στην πλάτη.. Αυτό θα απαλλάξει το στομαχάκι του από τον παγιδευμένο αέρα. Σε αυτήν τη θέση, το μωρό σας θα χρειαστεί 4-7 λεπτά για να ρευτεί.

Μέθοδος 2η: Με το πρόσωπο προς τα κάτω
Καθίστε σε όρθια θέση και τοποθετήστε το μικρό σας στα πόδια σας, μπρούμυτα προσέχοντας όμως το κεφάλι του να μην είναι χαμηλότερο από το υπόλοιπο σώμα του. Τρίψτε απαλά την πλατούλα του μέχρι να ρευτεί.

Μέθοδος 3η: Καθιστό
Τοποθετήστε το μωρό σας σε καθιστή θέση. Με το ένα χέρι σας κρατήστε το κεφαλάκι του σταθερά μπροστά και με το άλλο χτυπήστε την πλάτη του. Αυτή είναι ίσως η πιο αποτελεσματική τεχνική, καθώς θα κάνει το μωρό σας να ρευτεί σε μόλις 1-2 λεπτά.


Πηγή