Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τραυλισμός στα μικρά παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ο τραυλισμός είναι η αστάθεια της ομιλίας που προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη χρήση συλλαβών, λέξεων και ήχων .

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, περίπου ένα στα 20 παιδιά αναπτύσσουν τραυλισμό. Η πιθανότητα τραυλισμού είναι υψηλότερη μεταξύ των ηλικιών δύο και πέντε ετών . Επίσης ο τραυλισμός είναι πιο συχνός στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια.

Τι προκαλεί τραύλισμα στα μικρά παιδιά;

Κληρονομικότητα

Τα παιδιά που έχουν μέλη της οικογένειας με ιστορικό τραυλισμού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Συναισθηματικό σοκ

Ένα ισχυρό ροκ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυλισμού στα νήπια. Μια τέτοια κατάσταση ονομάζεται ψυχογενές τραύλισμα. Η ένταση στην οικογένεια ή η αλλαγή στο στενό περιβάλλον,  μπορεί επίσης να προκαλέσει τραύλισμα.

Νευρολογικές διαταραχές

Προβλήματα με το νευρικό σύστημα ενδέχεται να επηρεάσουν την ομιλία.

Άλλες διαταραχές

Το τραύλισμα συνυπάρχει συχνά με άλλες διαταραχές της ομιλίας και της γλώσσας που μπορεί να έχει ένα μικρό παιδί.

Ποια είναι τα συμπτώματα τυου τραυλισμού

  • Επανάληψη φράσεων και ήχων
  • Κενά μεταξύ των προτάσεων
  • Επιμήκυνση φθόγγων ή κολλήματα

Μερικοί γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω είναι φυσιολογικά κατά την ανάπτυξη της ομιλίας του μικρού παιδιού. Όμως, μη δίνοντας την πρέπουσα σημασία ενδέχεται το πρόβλημα να επιδεινωθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται ο τραυλισμός;

Υπάρχουν άμεσες και έμμεσες θεραπείες. Η συστηματική προσέγγιση της αντιμετώπισης του τραυλισμού περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπευτικών διαδικασιών και γλωσσικής τροποποίησης και ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυλισμού.

Τα δύο βασικά βήματα περιλαμβάνουν:

Τροποποίηση ομιλίας

Ένας ειδικός εκπαιδεύει το μικρό παιδί να κάνει αλλαγές στον τρόπο που μιλάει για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες τραυλισμού. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση λέξεων και φράσεων που ένα μικρό παιδί μπορεί να πει καλύτερα.

Μακροχρόνια θεραπεία

Αυτή περιλαμβάνει τη διδασκαλία του μικρού παιδιού για τη χρήση σύντομων προτάσεων και μεθόδων για την αποφυγή παρατεταμένης παύσης στην ομιλία.

Η θεραπεία είναι αποτελεσματική εάν εστιάζει στη συνολική αντιμετώπιση του τραυλισμού και όχι αποκλειστικά στην άρση τω λεκτικών συμπτωμάτων του παιδιού.

Πηγή: www.momjunction.com

 


Πηγή