Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τρεις λόγοι για να μην αγνοείται τα ξεσπάσματα των παιδιών σας

Αρκετοί γονείς ακούνε κάποιες φορές (και ειδικά την περίοδο που τα παιδιά τους βρίσκονται στη νηπιακή ηλικία) ότι η άσχημη συμπεριφορά των παιδιών τους προκύπτει επειδή θέλουν να τραβήξουν την προσοχή. Οι γονείς επίσης τείνουν να ακούν ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι απλά να αγνοήσουν το ξέσπασμα και το παιδί θα σταματήσει μόνο του τη γκρίνια.

Ωστόσο, αυτή η συμβουλή δεν είναι και η καλύτερη. Ενώ είναι αλήθεια ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ακριβώς ευχάριστες, με το να τις αγνοείτε είναι σαν να αγνοείτε το τι νιώθει το ίδιο το παιδί.

Τι συμβαίνει όταν αγνοείτε τα ξεσπάσματα των παιδιών σας;

Αρχικά ας δούμε πώς μοιάζουν τα ξεσπάσματα αυτά:

  • Όταν το παιδί κάνει κάτι που ξέρει ότι είναι εκτός των ορίων του
  • Όταν το παιδί κάνει κάτι που ξέρει ότι θα νευριάσει εσας
  • Όταν το παιδί κλαίει, τσιρίζει και συμπεριφέρεται έντονα

Τα παιδιά αναζητούν στην πραγματικότητα την προσοχή; Ναι και αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι εάν ένα παιδί θέλει περισσότερη προσοχή, ανεξάρτητα από τον τρόπο που τη ζητά, είναι επειδή επιθυμεί να έρθει πιο κοντά και να κάνει κάτι με τον ενήλικα που εμπιστεύεται και που το φροντίζει.

Είναι εντελώς αναπτυξιακά φυσιολογικό και υγιές για ένα παιδί να ζητά την προσοχή από τον άνθρωπο που το μεγαλώνει. Μερικές φορές ωστόσο, όταν ένα παιδί απορυθμίζεται από άγχος, από αλλαγές στη ρουτίνα ή από άλλες πηγές σύγχυσης και αβεβαιότητας, ψάχνει τρόπο να βρει ξανά τις ισορροπίες του. Σε αυτές τις στιγμές, τα μικρά παιδιά ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να πάρουν αυτό που τελικά θέλουν από τους γονείς τους.

Η συμπεριφορά αυτή δεν αντικατοπτρίζει το εάν είναι «καλό» ή «κακό» το παιδί. Πρόκειται για αντίδραση που ξέρουν ότι εκείνη τη στιγμή θα τραβήξει την προσοχή που θέλουν και έχουν ανάγκη για οποιονδήποτε λόγο. Αν λοιπόν ως γονείς αγνοήσετε αυτό το ξέσπασμα, είναι σαν να αγνοείτε το ίδιο το παιδί, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα.

Τι συμβαίνει όταν αγνοείτε το ξέσπασμα του παιδιού σας – Δείτε στη gallery παρακάτω

πηγή: Dandelion Seeds


Πηγή