Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Τρεις τρόποι για να διδάξουμε στα παιδιά την ευγνωμοσύνη

Κάθε γονιός θέλει ό,τι καλύτερο για το παιδί του. Να το μεγαλώσει σωστά, με αξίες και ήθος, ώστε μεγαλώνοντας να γίνει ένας άνθρωπος που εκτιμάει όσα έχει και σέβεται τους γύρω του.

Η ευγνωμοσύνη είναι στάση ζωής. Ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η χαρά βρίσκεται στα μικρά πράγματα, στα απλά, σε αυτά που πολλές φορές έχουμε δεδομένα. Αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να μεταφέρουμε και στα παιδιά μας. Να τους δείξουμε ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχουμε και να το εκτιμάμε.

Πώς όμως μπορούμε να διδάξουμε την ευγνωμοσύνη σε ένα παιδί;

Γινόμαστε το παράδειγμα

Οι γονείς είναι πρότυπα για τα παιδιά για αυτό και πρέπει κάθε φορά να σκεφτόμαστε τι αντίκτυπο έχει η δική μας συμπεριφορά στον χαρακτήρα του παιδιού. Ας είμαστε πρώτα εμείς ευγνώμονες για όσα έχουμε, ας πούμε ευχαριστώ όσες περισσότερες φορές μπορούμε στην καθημερινότητά μας, ας μιλήσουμε στα παιδιά για το πόσο χαρούμενοι είμαστε για τα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας.

Παίζουμε  το παιχνίδια της ευγνωμοσύνης

Τις μέρες αυτές που ο χρόνος εντός σπιτιού είναι περισσότερος, είναι ευκαιρία να παίξουμε το αυτοσχέδιο παιχνίδι της ευγνωμοσύνης. Πάρτε μολύβι και χαρτί και δημιουργήστε ο κάθε ένας μία λίστα με όσα πράγματα νιώθει ευγνώμων.

Υιοθετούμε μία θετική στάση ζωής

Η ευγνωμοσύνη είναι απόρροια μίας ευρύτερα θετικής στάσης ζωής. Απολαύστε τις μικρές καθημερινές στιγμές, γελάστε όσο περισσότερο μπορείτε, απολαύστε τη χαρά του να προσφέρετε, δώστε και πάρτε αγάπη.


Πηγή