Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Τρεις τρόποι που το νερό μπορεί να ηρεμήσει τα παιδιά σας

Το νεράκι βρίσκεται παντού. Το σώμα μας είναι κατά 70% νερό,και τόσο περίπου καλύπτει και τη Γη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι μπορούμε να βασιστούμε σ αυτό για γαλήνη και ομορφιά…

Η επιστήμη αποδεικνύει πλέον ότι το νερό μπορεί έμπρακτα να ηρεμήσει το μυαλό και το κορμί. Και οι μαμάδες λοιπόν, μπορούν με το νερό να ηρεμήσουν τα παιδιά τους. Αν το μικρό σας (είτε ειναι πολύ μικρό, είτε νήπιο, είτε και λιγο πιο μεγάλο) δεν έχει καλή μέρα, μπορείτε να βασιστείτε σε ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει στον πλανήτη για να (το) ηρεμήσετε.

1. Παρατηρήστε το.

Εχετε ποτέ χαθεί στην ομορφιά του ωκεανού, ενός καταρράκτη ή ακόμη κι ενός ενυδρείου; Δεν είστε η μόνη. Το νερό χαρίζει ηρεμία ακομη κι όταν το κοιτάμε . Ειναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όταν ο άνθρωπος παρατηρεί τρεχούμενο νερό, η νοητική κατάσταση αλλάζει, η κορτιζολη (ορμόνη του στρες) αλλάζει επιπεδο έκκρισης, η πνευματική καθαρότητα αυξάνεται και ο πόνος μειώνεται. Τόσο η εικόνα του νερού όσο και ο ήχος του (βροχή, ποτάμι, βρύση, καταρράκτης) δημιουργούν μια αίσθηση ξεκούρασης.
Με αυτά στο μυαλό, προγραμματίστε μια επισκεψη σε κάποιο καταρράκτη, ενυδρείο, ακροθαλασσιά, περάστε χρονο κοντά στο νερό, μιλήστε με το παιδί σας γι αυτο, πηγαινετε ακόμη και στην πισίνα και δείτε από τις κερκίδες τις καταδύσεις, βάλτε στο κινητό σας ή στο τάμπλετ εικόνες και βίντεο ωκεανών, ποταμών ή κυμάτων, ηρεμήστε μ αυτο τον ήχο το μωρό σας στο κρεβάτι του…

2. Βυθιστείτε σ’αυτό.

Το να είναι κανείς μέσα στο νερό είναι ό,τι καλύτερο. Είτε μιλάμε για θάλασσα είτε για πισινα, η αίσθηση είναι καταπληκτική και λιγοι θα βρεθούν να διαφωνήσουν. Εξάλλου είμαστε στο νερό από τότε που σχηματιστήκαμε, μέσα στο αμνιακό υγρό. Το να επιπλέει το σώμα μας, επίσης έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και μας χαρίζει ξεκούραση. Υπάρχουν άλλωστε και μορφές διαλογισμού με το όνομα ‘floating’. Yπάρχει ακομη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  Journal of the Canadian Pain Society που δείχνει ότι μετά από τέτοιες θεραπείες, η κατάθλιψη εξαφανίστηκε και η αισιοδοξια όσων συμμετείχαν αυξήθηκε. Το κολύμπι φυσικά, είναι γνωστό ότι κάνει τις ενδορφίνες να εκκριθουν και να χαρίσουν ευφορία. Και φυσικά, ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο ή ακόμη και ένα παρατεταμένο ντους χαρίζει την ανανέωση και την ηρεμία που συχνά μας λείπει. Τα παιδιά μας δεν εξαιρούνται από όλα αυτά. 

Βρείτε τρόπους να περάσουν χρόνο μέσα στο νερό:
Εκμεταλλευτείτε τις διακοπές σας στη θάλασσα
Γράψτε τα στην πισίνα 
Ενθαρρύνετέ τα να μάθουν να επιπλέουν ανάσκελα και να χαλαρώνουν
Κάντε το μπάνιο του μία απολαυστική εμπειρία όταν μπορείτε. Είτε γεμίζετε τη μπανιέρα, είτε κάνει ντους, ρωτήστε το πώς νιώθει με το νερό και τον ήχο που παράγει όταν τρέχει.

3. Πιείτε το.

Το νερό είναι απαραίτητο και δε χρειάζεστε εμάς να σας το πούμε. Αλλά θα τονίσουμε ότι δεν είναι τυχαία η φράση ‘πιες λίγο νεράκι να ηρεμήσεις’. Οταν το παιδί είναι κουρασμένο, θλιμμένο ή αναστατωμένο, (ακόμη κι εμείς ι ενήλικες) μπορεί να βοηθηθεί με ένα ποτήρι νερό. Το νερό στον οργανισμό μας μειώνει το συναίσθημα της θλίψης. Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού και αντίθετα όταν είμαστε αφυδατωμένοι, είμαστε και εκνυερισμένοι ή αγχωμένοι. Κρατήστε τα παιδιά σας καλά ενυδατωμένα και εναθρρύνετέ τα να μάθουν να πίνουν νερό. Θα έχουν καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη χαρά. Ειδικά αν αθλούνται, πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο νερό. Η αφυδάτωση προκαλεί λιποθυμία, ζαλάδα, εκνευρισμό, πονοκέφαλο, ναυτία και αυξημένους καρδιακούς παλμούς. Προλάβετέ την.


Πηγή