Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τριχόπτωση: Αντιμετωπίστε την με αυτές τις σπιτικές θεραπείες

H τριχόπτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες. Είναι πιο έντονη το φθινόπωρο και την άνοιξη, και παρότι θεωρείται φυσιολογική, ανησυχεί τις γυναίκες.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας

Οι τρίχες έχουν τρεις φάσεις ανάπτυξης: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή. Στην πρώτη φάση, η ποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, οι τρίχες των μαλλιών αναπτύσσονται ενεργά.  Κατά τη δεύτερη φάση, τα μαλλιά σταματούν να αναπτύσσονται για περίπου 10 ημέρες. Κατά την τρίτη φάση, τα ωοθυλάκια ξεκουράζονται για μερικούς μήνες πριν πέσουν οι τρίχες.

Ο κύκλος επαναλαμβάνεται με νέα σκέλη τρίχας να αναπτύσσονται στα ίδια θυλάκια.Σημειώστε ότι αυτός είναι ένας φυσικός κύκλος και είναι φυσιολογικό να χάνετε 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Αλλά αν χάνετε περισσότερα μαλλιά, είναι ένα σημάδι ότι αυτός ο κύκλος έχει διαταραχθεί ή ότι οι θύλακες των τριχών έχουν υποστεί βλάβη.

Λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά

Υπερβολικό styling

Η υπερβολική χρήση εργαλείων styling (πιστολάκι, σίδερο κλπ.) και τα χημικά που περιέχουν οι βαφές φθείρουν τα μαλλιά σας. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι φθοράς είναι το σπάσιμο των τριχών.

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός, μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια τριχών, τόσο στο κεφάλι, όσο και σε άλλα σημεία, όπως τα φρύδια. Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί φυσιολογικά, αναστατώνει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των τριχών. Το αποτέλεσμα είναι οι τρίχες που χάνονται να μην αναπληρώνονται.

Υπερβολικό στρες

Το έντονο στρες προκαλεί τη διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών και στη συνέχεια την πτώση τους. σε περιπτώσεις που βιώνουμε έντονο στρες πολύ ψηλού βαθμού, υπολογίζεται ότι μέχρι 70% των μαλλιών μπορεί να εισέλθουν πρόωρα στη φάση ανάπαυσης χωρίς μεταβολές που ονομάζεται τελογενές στάδιο.

trixoptosi2

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή αιτία απώλειας μαλλιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι 45% των νέων μητέρων, παρουσιάζουν κάποιο βαθμό απώλειας μαλλιών λόγω του στρες που συνοδεύει τη γέννηση ενός παιδιού.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι γυναίκες με ενδείξεις υπερανδρογοναιμίας, όπως αυτές που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση αλωπεκίας. Αυτό συμβαίνει διότι οι ωοθήκες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ανδρογόνων και κυρίως τεστοστερόνης, σε ποσοστό που δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως ο οργανισμός. Αυτή η αδυναμία επιδρά δυνητικά στα τριχοθυλάκια.

trixoptosi3

Σπιτικές θεραπείες

  • Εφαρμόστε χυμό κρεμμυδιού απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής ή χρησιμοποιήστε το αραιωμένο με το λάδι μαλλιών που χρησιμιποιείτε.
  • Χρησιμοποιήστε νερό ρυζιού για να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας.
  • Χρησιμοποιήστε αλόη βέρα με γιαούρτι ή μηλόξυδο και λάδι καρύδας για να θρέψετε τα μαλλιά σας.
  • Εφαρμόστε μια μάσκα μαλλιών φτιαγμένη από αυγό με μέλι, λεμόνι, αλόη βέρα και ελαιόλαδο.
  • Το λάδι καρύδας αναμεμειγμένο με γάλα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μαλλιών , όπως και το ιχθυέλαιο (ωμέγα λιπαρά οξέα), και το πράσινο τσάι.
  • Κάντε μασάζ στα μαλλιά σας με ένα μείγμα ελαίων δεντρολίβανου και jojoba .
  • Πάντα κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας μετά από κάθε λούσιμο.

Πηγή: onmed.gr, femina.in


Πηγή