Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τρόποι για να ανακουφίσετε το στήθος σας από τους πόνους μετά τη γέννα

‘Οσο οι μαστοί σας είναι διογκωμένοι θα νοιώθετε έντονο πόνο.

Αρχικά, θα πρέπει να φοράτε στηθόδεσμο που εφαρμόζει και συγκρατεί σωστά το στήθος για να νοιώθετε άνετα. Μερικοί γιατροί συστήνουν να φοράτε όλο το 24ωρο στηθόδεσμο, όσο διαρκεί η διόγκωση. Πριν από το θηλασμό, ίσως σας βοηθήσει ένα ζεστό ντους, ή να βάλετε ζεστές κομπρέσες πάνω στους μαστούς. Με το ζεστό νερό διαστέλλονται οι πόροι, το γάλα ρέει ευκολότερα και οι μαστοί ανακουφίζονται από την πίεση.

Αν δεν πρόκειται να θηλάσετε , τοποθετήστε κρύες κομπρέσες στους μαστούς και κάτε κάποιο αναλγητικό , όπως για παράδειγμα παρακεταμόλη. Μην ερεθίζετε το στήθος σας και μην προσπαθείτε να εξάγετε το γάλα για να ανακουφιστείτε από την πίεσης, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προκαλέσετε μεγαλύτερη παραγωγή. Η διόγκωση διαρκεί δύο με πέντε ημέρες περίπου. Αν το βρέφος πάψει να διεγείρει το μαστό με το θηλασμό, βαθμιαία θα επιβραδυνθεί και θα σταματήσει η παραγωγή γάλακτος. Δεν υπάρχει ανάγκη ειδικής φροντίδας για τους υγιείς μαστούς. Αρκεί να του πλένετε με ένα απαλό σαπούνι και να τους ξεπλένετε καλά. Αν οι μαστοί παρουσιάζουν ερεθισμό, πόνο ή ραγάδα στις θηλές, θα πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας.

Μασάζ στο στήθος
Αρχίστε μαλάσσοντας τη βάση των μαστών. Πιάστε με την παλάμη όλη την επιφάνεια του μαστού σας στηρίζοντας τους από κάτω. Γείρτε τον κορμό μπροστά και πιέστε ελαφρώς τους μαστούς μεταξύ τους με τα χέρια σας. Η ροή του γάλακτος από τη βάση των μαστών θα είναι πιο αβίαστη. Κρατήστε τον αριστερό μαστό σας και κάντε απαλές, κυκλικές κινήσεις γύρω από τη θηλή. Επαναλάβετε με το δεξιό μαστό. Αν εφαρμόζετε αυτές τις μαλάξεις καθημερινά, όσο διαρκεί η διόγκωση, θα ανακουφιστείτε από τον πόνο.


Πηγή