Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τρόποι για να ενισχύσετε την ψυχική υγεία των παιδιών

Η διατήρηση της ψυχικής υγείας των παιδιών καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ την περίοδο που διανύουμε.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν περίπου 1 στα 10 παιδιά και νέους. Τα πιο συχνά είναι η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές στη συμπεριφορά.Το ανησυχητικό είναι ότι το 70% των παιδιών και των νέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας δεν έχουν λάβει βοήθεια έγκαιρα.

Οι ειδικοί ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι λόγω της πανδημίας το επόμενο διάστημα τα ποσοστά των παιδιών που θα παρουσιάσουν θέματα ψυχικής υγείας, θα αυξηθούν.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια καλή αφορμή να εστιάσουμε στη σημασία της ψυχικής υγείας των παιδιών. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η καλή ψυχική υγεία επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη ψυχική τους υγεία

  • Να παροτρύνετε τα παιδιά να αθλούνται και να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή
  • Να έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Να τους αφιερώνετε χρόνο για κουβέντα και όχι μόνο για τα μαθήματα

Άλλοι παράγοντες που είναι επίσης σημαντικοί

  • Να νιώθουν τα παιδιά όχι μόνο ότι τα αγαπάτε, αλλά κι ότι τα εμπιστεύεστε, τα εκτιμάτε.
  • Να νιώθουν ασφαλείς
  • Να έχουν ενδιαφέροντα
  • Να έχουν τη στήριξη και την αποδοχή σας 

Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν ψυχικά υγιή, αλλά έρευνες δείχνουν ότι έχουν περισσότερα προβλήματα με την ψυχική τους υγεία σήμερα από ότι 30 χρόνια πριν. 

Αντιμετωπίζοντας την αλλαγή

Τα πράγματα που συμβαίνουν στα παιδιά δεν οδηγούν από μόνα τους σε προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά τα τραυματικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία τους και να τα κάνουν πιο ευάλωτα.Οι αλλαγές συχνά λειτουργούν ως …ενεργοποιητές της ψυχολογίας : για παράδειγμα, το σπίτι ή το σχολείο ή η γέννηση ενός νέου αδελφού ή αδελφής ενδέχεται να προκαλέσουν συναισθηματικές διαταράξεις. Μερικά παιδιά που ξεκινούν το σχολείο αισθάνονται ενθουσιασμένα με το να κάνουν νέους φίλους και νέες δραστηριότητες ενώ άλλα νιώθουν φόβο και ανασφάλεια για το νέο περιβάλλον.

Ποια προβλήματα ψυχικής υγείας εμφανίζουν συνήθως στα παιδιά;

  • Η κατάθλιψη επηρεάζει σήμερα περισσότερα παιδιά και νέους από ό, τι τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά είναι ακόμη πιο συχνή στους ενήλικες.
  • Ο αυτοτραυματισμός είναι επίσης ένα πολύ κοινό πρόβλημα στους νέους. Πιστεύουν ότι αν βλάψουν τον εαυτό τους, θα διαχειριστούν τον έντονο συναισθηματικό πόνο καλύτερα.
  • Η γενικευμένη διαταραχή άγχους (GAD) μπορεί να προκαλέσει την ανησυχία των νέων.
  • Τα παιδιά που είναι συνεχώς υπερδραστήρια («υπερκινητικά»), συμπεριφέρονται παρορμητικά και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, μπορεί να έχουν ΔΕΠΥ.
  • Οι διατροφικές διαταραχές συνήθως ξεκινούν στα χρόνια της εφηβείας. Ο αριθμός των νέων που αναπτύσσουν διατροφική διαταραχή είναι μικρός, αλλά οι διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη σωματική τους υγεία και ανάπτυξη.

Πηγή: mentalhealth.org.uk


Πηγή